Gepubliceerd op 21 maart 2019

Meesters in maatwerk en materiaalkennis

Industriële installaties, machines, gebouwen en vloeren coaten en vloeistofdicht maken. Het vereist maatwerk en materiaalkennis, maar ook het (laten) maken van specifieke gereedschappen en het zelf bouwen van machines. Welkom in de wereld van Dutch Sealant Applications.

“We zijn een klein bedrijf en tegelijk ook groot”, opent directeur en eigenaar van DSA Willem van Wezel. “We werken met een vast team van 11, met daaromheen en een flexpool van 8 mensen. Op het gebied van milieu en infra zijn we in onze tak van sport de grootste in Nederland.”

Deze ogenschijnlijk geringe omvang belet DSA niet om actief te zijn in heel Nederland, België en Noordrein Westfalen. “Vanuit onze vestiging in Duiven hebben we direct toegang tot de snelweg, waardoor we in staat zijn onze klanten goed en tegen aanvaardbare aanrijtijden te bereiken. Wel overwegen we, om onze klanten in West Nederland nog beter te kunnen bedienen, een kantoor te openen in Rotterdam. Maar ook dan blijft Duiven onze uitvalsbasis.”

Expertise en maatwerk

Van Wezel is, met zijn achtergrond in techniek en chemie, een man die samen met zijn team theoretische kennis omzet in slimme maatwerkoplossingen voor zijn klanten. “Voor een leek mag het coaten en afdichten van een vloer, een gebouw, installatie of machine een kwestie zijn van een laag kit, coating of rubber aanbrengen, maar zo simpel is het niet. Gelukkig maar, want in het bieden van expertise en maatwerk ligt ook ons werkplezier.”

“We leiden onze mensen intern op, want er bestaat geen opleiding voor ons beroep”, vertelt Van Wezel. “Wie bij ons werkt moet al doende de theorie in praktijk kunnen brengen. Voor de meeste projecten werken onze mensen in duo’s, maar voor kleinere klussen gaan ze alleen op pad.”

Het klantenbestand van DSA is divers, zowel in bedrijfsomvang als branche. “Voor de woningmarkt doen we renovatie van flatgebouwen wat betreft het vervangen van kitvoegen en coatingvloeren. De overgrote meerderheid van onze klanten zijn bedrijven die voor het goed en veilig uitoefenen van hun activiteiten een beroep doen op onze kennis en kunde.”

Van Wezel somt op: “Denk aan bedrijfshallen, cleanrooms, grootkeukens, de zes nieuwe zoutloodsen van Rijkswaterstaat, parkeergarages (onder andere bij Ziekenhuis De Gelderse Vallei, Ikea en de Makro). Verder doen we wasstraten, tankstations (ongeveer 300 per jaar), vliegvelden, milieustraten (onder meer bij de DAR in Nijmegen en SUEZ in Arnhem) en industriële installaties, zoals de opslagtanks voor chemische stoffen in met name Rotterdam-Botlek en Maasvlakte. Daarnaast werken we, in opdracht van gemeenten, aan delen van bestrating en prefab rotondes, of het vloeistofdicht maken van een fontein, zoals bij het de Keizer Karel garage in Nijmegen. Ook hebben we de betonnen tribune elementen van het FC Twentestadion afgedicht. En niet te vergeten de calamiteitenschuiven van de Noord Zuid Lijn in Amsterdam.”

Sinds enkele jaren is DSA ook actief op het gebied van EPDM granulaatvloeren. “Dit zijn valdempende vloeren die we zowel buiten als binnen aanbrengen op de meest uiteenlopende plekken. Bijvoorbeeld in sporthallen en speeltuinen. Ook leggen we ‘underlayers’ van hockeyvelden en, toch wel bijzonder, valdempende vloeren voor de stormbanen van defensie. Voor defensie doen we ook valtesten. Dat heeft alles te maken met de afwijkende valhoogtes op een stormbaan, waarbij het belangrijk is dat militairen zich niet onnodig blesseren tijdens hun oefeningen.”

Goed en open overleg en een strakke planning zijn belangrijk in de business van DSA. “Wij moeten zowel kwantitatief als kwalitatief kunnen leveren op het moment dat binnen een project het afdichten en/of coaten moet gebeuren. Daar gaat altijd uitvoerig overleg met de opdrachtgever aan vooraf. We brengen goed in kaart uit welke materialen het gebouw, de vloer of de installatie bestaat en welke belasting er plaatsvindt in de vorm van vocht, temperatuur, chemische- en mechanische belasting. Op basis van deze gegevens besluiten we welk afdichtingsmateriaal hier optimaal is en op welke manier we de afdichting het best kunnen aanbrengen.”

Van Wezel beschrijft als voorbeeld het afdichten van industriële chemietanks: “We wisten dat we deze tanks niet konden afdichten met de gebruikelijke gereedschappen. Deze zouden tijdens de werkzaamheden namelijk op enig moment kunnen vonken, wat gevaar voor ontploffing met zich bracht. We hebben daarom voor deze klus speciaal gereedschap laten maken van materialen die niet konden vonken.”

Willie Wortel

Behalve specifiek gereedschap om gevaar te voorkomen, ontwerpt en bouwt DSA ook gereedschappen en machines die het werken veiliger en arbo-technisch beter maken plus de snelheid van werken ten goede komen. “Voor onze branche zijn er nauwelijks specifieke machines, daarom maken we ze zelf”, aldus Van Wezel. “Bovendien lopen we al werkende tegen dingen aan waarvan we denken dat moet toch beter, handiger en sneller kunnen.”

Daarom kocht DSA machines en bouwde die om naar eigen wens. “We maken onze machines passend met bestaande componenten, zodat vervanging van onderdelen geen probleem oplevert. Ja, je moet in deze branche wel een beetje een Willie Wortel zijn”, stelt Van Wezel.

Het resultaat: machines met perspomp en speciale spuitlans. Hierdoor hoeven medewerkers niet in gebogen houding en met zware en grote kitspuiten te werken, zodat de fysieke belasting beduidend vermindert. Dankzij deze pomp kan met veel grotere verwerkingseenheden van een sealant worden gewerkt. Applicateurs hoeven daardoor minder handelingen te verrichten om hetzelfde werk te doen.

In een aantal gevallen past DSA producten aan in nauw contact met de leveranciers van afdichtmaterialen. “Dan moet je denken aan verpakkingseenheden op maat voor onze machines of kleurtoevoegingen. Omdat we dan eigenlijk iets aan het product toevoegen nemen we in zo’n geval ook de volledige garantie over.”

“Veel mensen kennen DSA niet, want wat wij doen springt niet direct in het oog. Maar in ‘het circuit’ weet men ons te vinden en te waarderen. Wij werken in een machtig mooi vak”, besluit Van Wezel.

Wilt u meer weten over DSA en eventuele mogelijkheden voor uw organisatie? Kijk op de website of neem vrijblijvend contact op. «

DSA b.v. Dutch Sealants Applications
Impact 59, 6921 RZ Duiven
Telefoon 026 – 442 22 34
E-mail info@dsabv.nl
www.dsabv.nl

Tekst en foto: Huub Luijten