Gepubliceerd op 18 januari 2019

Kostenbesparing door focus op ergonomie

Ergonomie heeft een positieve bijdrage aan je gezondheid. Een goede werkhouding voorkomt namelijk een hoop vervelende fysieke klachten. Van de werkende Nederlanders hebben 60 procent door hun beroep een grote kans op het krijgen van RSI-klachten. Het is dus zeer belangrijk voor bedrijven om aandacht te besteden aan de ergonomische inrichting van werkplekken, om fysieke klachten van werknemers te voorkomen.

Ergonomie ter voorkoming van fysieke klachten

Kort gezegd is ergonomie de relatie tussen mens en omgeving. We gebruiken deze term veel in relatie tot de arbeidssituatie, maar eigenlijk is het van toepassing op alle gebruiksvoorwerpen die de veiligheid, gezondheid en comfort bevorderen. De focus ligt hierbij altijd op het voorkomen van lichamelijke klachten, door te zorgen voor een juiste zit- en werkhouding. Op de werkvloer kan de groei in productiviteit ook een belangrijk doel zijn.

Onderzoek naar productiviteit en gezondheid

Uit onderzoek van de Universiteit Twente en het CBRE blijkt dat de omgeving van de werkplek ook zeer belangrijk is bij de productiviteit en gezondheid van werknemers. Er is gekeken naar de natuurlijke ruimte, verlichting, gezonde voeding, mentale balans en lichaamsbeweging. Bij het onderzoek werd steeds een onderdeel aangepast om daarna de gevolgen te onderzoeken.

Wat blijkt: de aanpassingen hadden een positief effect op de productiviteit en het welzijn van de werknemers. Zo stegen dankzij gezonde voeding de prestaties van de werknemers met 45 procent. Het geluk van de werknemers steeg het meeste door het plaatsen van meer planten op de werkvloer. Maar liefst 78 procent van de werknemers voelde zich door de extra planten gelukkiger dan voorheen. Daarnaast zorgden de extra planten ook voor energiekere werknemers.

Veel ziekteverzuim door gebrekkige werkplek

Al die aanpassingen zijn dus van invloed op het welbevinden van werknemers. Daarnaast is het belangrijk om voldoende aandacht te hebben voor ergonomie op de werkvloer. Van alle werkende Nederlanders hebben 3,2 miljoen mensen namelijk wel eens te maken gehad met RSI gerelateerde klachten. Deze klachten ontstaan bij het langdurig uitvoeren van dezelfde kleine, korte bewegingen. Zo heb je een hogere kans op RSI als je dagelijks vele uren per dag met een computer werkt. Ook caissières, tekenaars, musici, lopende band medewerkers, slagers, postsorteerders en schilders hebben met hun beroep meer risico op het ontwikkelen van fysieke klachten.

34 procent van alle verzuimdagen wordt veroorzaakt door een werkplek die niet goed is ingericht en de klachten die daaruit voortkomen. Daarnaast wordt 11 procent van de burnouts veroorzaakt door stress die is weg te nemen door het creëren van een gezondere werkplek. Er is dus zowel voor werkgevers als werknemers een hoop winst te behalen.

Investering in werknemers

De omgeving en de ergonomie zijn beide belangrijk voor het welbevinden en een goede productiviteit van werknemers. Voortdurend blijven zoeken naar verbeter mogelijkheden op de werkplek draagt bij aan werknemers die gelukkiger, gezonder en productiever zijn. Investeren in een groene omgeving met voldoende planten gezond eten, ergonomische computermuizen, bureaus en ergonomische bureaustoelen levert uiteindelijk voor werkgevers en werknemers zeer veel op!