Gepubliceerd op 30 januari 2019

Kansen in duurzame bedrijfsmodellen

Er zijn bedrijven die kijken hoe ze duurzamer te werk kunnen gaan. De reden dat ze dit doen is omdat er klanten zijn die daarom vragen daarnaast heeft verantwoord ondernemen ook financiële voordelen heeft. Goed nieuws voor de maatschappij en kansen voor velen.

Het kan zijn dat je overweegt een elektrische auto aan te schaffen, daarnaast kan je als consument ook voor allerlei duurzame producten kiezen eerlijk geproduceerde chocola en weiger je een plastic rietje in je ijskoffie. Mooi nieuws weer: steeds meer mensen kiezen daarvoor en houden bij hun aanschaf rekening met duurzame criteria. Dit blijft ook onder de bedrijven niet ongemerkt. Het is voor bedrijven aantrekkelijker om duurzamer te produceren. Als bedrijf duurzaam werken geeft aan dat je kijkt naar het gebruik van grondstoffen, het beperken van afvalstromen en de mogelijkheden voor hergebruik van hun producten. Bedrijven die hier in Nederland veel aandacht aan besteden zijn KPN en Unilever zij willen op alle fronten duurzamer werken.

Concrete voorbeeld duurzame visie
Als je een duurzame visie als bedrijf hebt komen er ook creatievere uitwerkingen. Neem bijvoorbeeld deodorant spuitbussen, die zijn een stuk kleiner geworden. De compressed versie gaat even lang mee als de grote, maar er is veel minder verpakkingsmateriaal nodig. Autoproducenten ontdekten dat het beter is de carrosserie van auto’s niet langer te spuiten met lak, maar te dippen in een lakbad. Zo is er minder lak nodig en daalt de hoeveelheid schadelijke dampen in de fabrieken. Veranderingen die vaak eerst om forse investeringen vragen, maar zich op termijn terugbetalen in de vorm van bijvoorbeeld dalende grondstofkosten.

Omgooien van het bedrijfsmodel
Er zijn bedrijven die een stapje verder gaan, zij gooien (een deel) van hun bedrijfsmodel om. Bijvoorbeeld door producten als diensten aan te bieden. Zo levert Signify (het voormalige Philips Lighting) aan luchthavens niet langer lampen, maar licht. Onder andere luchthaven Schiphol huurt de duurzame LED-lampen, Signify zorgt voor onderhoud en duurzame recycling. Ook beddenfabrikant Auping experimenteert met as a service als nieuw bedrijfsmodel en verhuurt bedden aan hotels en particulieren. Het maakt het simpeler om de gebruikte producten te onderhouden en aan het eind van de levensduur te recyclen. Zo hergebruikt Auping grondstoffen, en verkoopt de restanten onder andere aan fabrikanten van spouwmuur-isolatie. Deze bedrijfsmodellen zijn vanuit milieu-oogpunt aantrekkelijk, maar ook financieel interessant. De afhankelijkheid van grondstoffen daalt en de aanbieders zijn minder gevoelig voor prijsfluctuaties op de grondstoffenmarkt.

Kansen voor iedereen, ook voor een belegger
Voor de groep beleggers is het interessant om duurzame criteria mee te laten wegen in de beleggingsportefeuille. Zo ontdek je innovatieve bedrijven. Bovendien kan beleggen in bedrijven die verantwoord ondernemen een positief effect op het risicoprofiel van je beleggingsportefeuille hebben. Bedrijven die bijvoorbeeld slecht omgaan met medewerkers of het milieu ernstig vervuilen zijn immers gevoelig voor overheidsingrijpen en hoge boetes. Ook kan de consument besluiten de producten van de onderneming niet meer te kopen. Dan daalt de omzet en mogelijk de koers.

Duurzaam beleggen bij Evi van Lanschot
Ook bij Evi van Lanschot nemen ze duurzame overwegingen mee in het beleggingsbeleid. Zij beoordeelt bedrijven onder andere op hoe ze omgaan met mensenrechten, arbeidsomstandigheden, corruptie en wapens. Beleggingsfondsen die op deze thema’s achterblijven spreken we aan. Laten ze daarna geen verbeteringen zien dan sluiten we ze uit. Zo ontstaat door bewuste keuzes een beleggingsportefeuille met bedrijven die op een verantwoorde manier proberen te ondernemen. Dat is op lange termijn niet alleen beter voor de maatschappij, maar ook voor de belegger.