Jonge ondernemer heeft vaker een burn-out : 5 tips die jou dit helpen voorkomen

21 december 2020 13:38

Jonge ondernemer heeft vaker een burn-out : 5 tips die jou dit helpen voorkomen

Uit onderzoek van Allianz in samenwerking met onderzoeksbureau GfK (2018) blijkt dat jonge ondernemers tussen de 18 en 34 jaar vaker een burn-out hebben dan ondernemers uit andere leeftijdsgroepen. Lees hieronder 5 tips die jou als jonge (en startende) ondernemer kunnen wapenen tegen een burn-out.

62 procent van de jonge ondernemers zegt last te hebben van burn-out gerelateerde klachten zoals ernstige vermoeidheid, slapeloosheid en fysieke pijn (die niet werkgerelateerd is/zijn). Burn-out, het Engelse woord voor ‘opgebrand’, is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Een burn-out heeft een grote impact op jouw dagelijks leven en ondernemerschap, en het herstel duurt meestal een jaar of langer. Redenen genoeg dus om een burn-out te willen voorkomen en onderstaande tips te lezen:

Tip 1: Zeg niet overal ja tegen maar stel je grenzen

Een opdrachtgever die vraagt of het morgen af kan zijn, natuurlijk zeg je ja en zit je om 23:00 uur ‘s avonds nog achter je laptop. Je neemt nog een klus erbij, terwijl je eigenlijk je limiet al hebt bereikt. Je slaat je lunch over voor een extra overleg. Je bent erg moe en neemt liever even rust, maar ja, je moet naar die ene netwerkbijeenkomst om potentiële opdrachtgevers te ontmoeten. Als jonge en ambitieuze ondernemer is er het gevaar dat je de grip op je eigen agenda verliest, terwijl deze grip juist belangrijk is. Als jij je grenzen niet goed bewaakt kan dit leiden tot stressklachten, zoals burn-out.

Toch zoek je steeds de grenzen op of ga je er overheen. Verleidelijk; je hebt grootse plannen, het is allemaal nog onzeker en je wilt een succesvolle onderneming uit de grond stampen. Vergeet alleen niet dat je in de toekomst ook nog wil kunnen ondernemen. Kijk niet alleen naar nu, maar focus je ook op de lange termijn. Durf dus een keer nee te zeggen en wees je er bewust van dat je nog langer mee moet dan vandaag.

Vind je het moeilijk om als ondernemer nee te zeggen?

Het kan lijken alsof ja zeggen als ondernemer je succesvoller maakt; in veel gevallen betekent het namelijk meer werk. Maar wat als je eigenlijk geen tijd hebt voor extra werk? De klus niet bij je past? Het eigenlijk niet goed voelt om ja te zeggen? Als je nee zegt op de momenten dat het moet maakt dat je krachtiger als ondernemer en behoud je focus. Zeg je vaak te snel ja? Neem je dan in het vervolg voor dat je eerst zegt dat je er even over na gaat denken en er later op terugkomt.

Tip 2: Zorg voor balans en vergeet je batterij niet op te laden

Bij een burn-out is je ‘batterij’ leeg, je bent lichamelijk en geestelijk helemaal uitgeput. Als startende ondernemer kan het een valkuil zijn om alsmaar door te gaan. Als je hard werkt en dus veel van jezelf vraagt, is het ook belangrijk dat je de tijd neemt om weer op te laden. Als je dit niet doet raak je uit balans. Dit kun je een tijd volhouden, maar op een goed moment is de batterij leeg. Daarom is het belangrijk om de juiste balans te vinden en ruimte in te bouwen voor ontspanning. Op welke manieren kun je ontspannen:

  • bewegen (wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, enzovoort)
  • tijd voor jezelf
  • yoga/meditatie
  • mindfulness
  • slaap voldoende

Rust is net zo belangrijk als het werk. Om tot betere prestaties te komen heb je ontspanning nodig. Dus klap regelmatig die laptop dicht om bijvoorbeeld een uur te gaan wandelen of plan met regelmaat een (mid)dagje vrij in je agenda. Blijf aandacht besteden aan de zaken die jij belangrijk vindt naast het ondernemen. En zeg bijvoorbeeld niet steeds: ‘we moeten echt weer eens afspreken’, maar maak gelijk concrete plannen om je vrienden en/of familie weer eens te zien.

Tip 3: Ken je sterke en zwakke punten en die van je onderneming

Het is goed om als ondernemer te weten wat je sterke en zwakke punten zijn. Zo kun je valkuilen herkennen en maatregelen treffen om te voorkomen dat je erin trapt. Ook kan het je helpen om als persoon en ondernemer te groeien en het ondernemen slimmer in te vullen. Kun je bijvoorbeeld moeilijk nee zeggen? Lees dan tip 1 nog eens om dit beter te leren. Maar sla bijvoorbeeld ook een boekhouder in de arm als je minder goed bent met cijfers. Hierdoor kun jij je focussen op dat waar je goed in bent en dit zal de kwaliteit van je onderneming ten goede komen.

Daarnaast kan het helpen om een SWOT analyse te maken voor je organisatie. Hierbij kijk je naar de zwakke en sterke punten van je organisatie, en de kansen en bedreigingen in de markt. Wat brengt jou dit? Op de zwakke en sterke punten van je onderneming kun je direct invloed uitoefenen en op externe factoren (kansen en bedreigingen) kun je anticiperen. Zo zorg je dat je niet overvallen wordt door tegenvallers/stressoren die jou veel energie kosten.

Tip 4: Blijf niet met volle snelheid richting die muur rennen

Soms merk je wel dat het je te veel wordt, maar negeer je de signalen (van je lichaam). Je voelt je eigenlijk altijd vermoeid, hebt vaak last van hoofdpijn en je lichaam schreeuwt dat je aan de rem moet trekken, maar jij blijft met volle snelheid doorgaan. Je hebt toch ook geen andere keus?, denk je. Het is jouw onderneming en om succesvol te zijn moet je nu eenmaal keihard werken, is jouw idee. Van het idee een stapje terug te moeten doen gaan je haren overeind staan. Maar, als je door blijft gaan knal je uiteindelijk keihard tegen die muur aan en dan heb je geen keuze meer. Ja, een eigen onderneming (starten) is hard werken, maar jij hebt de controle over je gaspedaal. Dus merk je dat je te hard gaat? Neem dan wat gas terug. Of nog beter, zorg dat het niet zover komt. Zorg dat je een duidelijke visie hebt en concrete haalbare doelen, en luister naar je lichaam.

Tip 5: Zoek hulp bij burn-out klachten: je hoeft echt niet alles alleen te doen

Loop je tegen burn-out klachten aan? Zoek dan professionele hulp. Dit klinkt misschien heel logisch. Toch leert de praktijk dat ondernemers vaak maar doorgaan en vinden dat ze het allemaal zelf moeten oplossen. Jij denkt misschien dat je de regie uit handen geeft en zwak bent als je hulp zoekt, maar je verliest juist de regie als je door blijft gaan op dezelfde manier en uiteindelijk tegen die muur aanbotst. Een psycholoog van landelijke behandelorganisatie Psyned kan jou bijvoorbeeld goed helpen bij burn-out klachten. Hulp zoeken om als mens en ondernemer weer in je kracht te kunnen komen is niet zwak, maar juist sterk.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.