Gepubliceerd op 13 december 2019

Je bedrijfspand verbouwen: 6 tips

Een verbouwing van je bedrijfspand kan je allerlei voordelen opleveren. Niet alleen zorgt het voor een nieuwe, verbeterde werkomgeving; maar je kunt er ook de waarde van het pand flink mee verhogen. Maar waar houd je nu eigenlijk allemaal rekening mee tijdens zo’n verbouwing en hoe zorg je ervoor dat het allemaal zo soepel mogelijk verloopt zonder de werkzaamheden al te lang te verstoren? We geven je een aantal handige tips!

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Doe vooraf het nodige onderzoek en zorg dat je alles op een rijtje hebt. Wat is het doel van de verbouwing? Wil je een betere uitstraling creëren of heb je meer ruimte nodig? Welke materialen ga je nodig hebben? Welke tools en hulpstukken moeten aanwezig zijn? Waar kunnen je medewerkers tijdelijk werken en hoe lang gaat de verbouwing duren? Probeer over alle zaken na te denken en oplossingen te bieden voor alle mogelijke problemen.

2. De juiste materialen

Een verbouwing vraagt natuurlijk om de juiste materialen en gereedschappen. Zo zul je gegarandeerd handgereedschappen, materialen en hulpstukken zoals een goede ladder nodig hebben. Ga ruim voor de verbouwing al op zoek naar leveranciers en winkels waar dit soort producten aangeboden worden zodat je de aankopen op tijd binnen kunt hebben voordat de verbouwing van start gaat.

3. Kijk naar de verschillende klussen

Hoewel het verven van muren waarschijnlijk geen directe problemen op zal leveren, zul je bij bepaalde onderdelen van de verbouwing wat meer hulp nodig hebben. Wordt het plafond bijvoorbeeld aangepakt, dan moet je zorgen dat je voldoende steigers hebt zodat er veilig gewerkt kan worden. Maak een overzicht van alle klussen die er geklaard moeten worden tijdens de verbouwing en maak een korte, overzichtelijke inventaris van alle materialen, producten en hulpmiddelen die hiervoor nodig zullen zijn.

4. Denk na over duurzaamheid

Nu je toch midden in een verbouwing zit, is het zeker niet onverstandig om even na te denken over de duurzaamheid van je pand. Niet alleen draag je zo je steentje bij aan het milieu, maar je kunt ook voor een hogere waarde en lagere energierekening zorgen. Gaan er bijvoorbeeld wanden uit of wordt er aan het plafond gewerkt; dan kun je net zo goed meteen de isolatie onder de loep nemen. Houd rekening met het feit dat er hoogstwaarschijnlijk een grote mate van duurzaamheid geëist gaat worden in de toekomst.

5. Stel een budget vast

Je kunt allerlei wilde ideeën hebben, maar je wilt hier uiteindelijk niet door in financiële onzekerheden komen. Breng je ideeën en plannen dus duidelijk in kaart en verbindt hier direct een budget aan. Bepaal verschillende budgetten voor verschillende onderdelen van de verbouwing en blijf hoe dan ook binnen dit budget. Op deze manier maak je het kiezen van bijvoorbeeld materialen een stuk makkelijker en zorg je ervoor dat je ook na de verbouwing financieel gezond bent.

6. Zorg voor noodoplossingen

Het kan altijd zo zijn dat een verbouwing langer duurt dan gepland of dat het pand ineens tijdelijk onbruikbaar is. Denk vooraf goed na over mogelijke doemscenario’s en zorg voor noodoplossingen. Waar kunnen klanten bijvoorbeeld parkeren als jouw parkeerplaats een puinhoop is? Waar kunnen je medewerkers gasten ontvangen wanneer de receptie onder handen wordt genomen?