Gepubliceerd op 5 augustus 2019

Het kiezen van een makelaar; hier moet je rekening mee houden

De kogel is door de kerk, jij gaat je huis verkopen. Bij het verkopen van een huis komt natuurlijk veel kijken en het liefst wil je je huis natuurlijk tegen het hoogst haalbare bedrag verkopen en tegelijkertijd wil je de kosten van de makelaar zo laag mogelijk houden. Maar hoe ga je nou te werk om dit allemaal te realiseren, in deze blog lees je daar meer over.

Ga niet voor de eerste de beste makelaar die je toevallig kent

Dat een makelaar het huis van je schoonmoeder verkocht heeft betekent niet dat deze makelaar geschikt is voor het verkopen van jouw woning. Natuurlijk is het mogelijk dat deze makelaar toch de beste optie blijkt te zijn. Maar maak een bewuste afweging. Maak een lijst met alle mogelijkheden en kies vervolgens de makelaar die het best bij je past en waar je het beste gevoel bij krijgt.

Doe je huiswerk

Heb je een lijstje met mogelijkheden? Maak dan een weloverwogen keuze en ga niet over één nacht ijs. Het vinden van een makelaar is vaak een gevoelskwestie, krijg je geen goed gevoel bij de makelaar? Ga dan niet met hem of haar in zee. Vraag naar een referentie van de makelaar, kijk of je mensen kunt spreken die bij hem een huis verkocht of gekocht hebben. Controleer ook even welke verkoopkanalen de makelaar heeft. Waar biedt de makelaar zijn huizen allemaal aan?

Het eerste contact met de makelaar

Kies van jouw lijstje de beste opties en ga met deze makelaars vrijblijvend in gesprek. Wees eerlijk over wat jij van de makelaar verwacht. Kijk of de makelaar aan deze verwachtingen kan voldoen, uiteraard moeten dit wel reële verwachtingen zijn. Dit kan je natuurlijk ook bij de makelaar controleren. Vraag een offerte aan, en vraag ook naar de verwachting van de makelaar wat betreft de vraag- en verkoopprijs. Vergeet natuurlijk niet te vragen naar het tarief dat de makelaar hanteert.

Geen makelaar

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je huis te verkopen zonder makelaar. Maar let op: hier gaat ontzettend veel tijd inzitten. Jij beschikt niet over de kennis die een makelaar wel heeft je zult je dus ontzettend goed moeten inlezen. Ook is het handig als je een klein beetje overweg kunt met cijfers.

Besluit je toch om zelf je huis te verkopen dan zijn daar uiteraard ook voordelen aan verbonden. Jij kent jouw huis als geen ander, je weet precies wat de fijne plekjes in huis zijn. Dat gevoel kan alleen jij overbrengen in de potentiële koper. Mits je het goed doet kan je ook veel geld besparen. Een makelaar vraagt namelijk al snel 1,5 procent van de vraagprijs. Ook kun je zelf precies bepalen wat er met jouw huis gebeurd. En dat kan een fijn gevoel opleveren.

Tot slot

Je huis verkopen is een gevoelskwestie, of je nou wel of geen makelaar in de arm neemt: ga ten alle tijden op je gevoel af. En maak vooral een weloverwogen beslissing.