Het hoe, wat en waarom achter Verandermanagement

22 maart 2019 14:10

Het hoe, wat en waarom achter Verandermanagement

In vrijwel iedere organisatie komt er een punt waarbij zaken niet meer werken zoals ze in het verleden wel hebben gedaan. De wereld verandert continu en daarin moet een organisatie meeveranderen. Dit kan zijn om de organisatiedoelstellingen te blijven realiseren of om te voldoen aan wet- en regelgeving. Kortom: het wordt tijd om dingen anders aan te pakken.

Bij deze veranderingen kun je denken aan aspecten als leiderschap, procesoptimalisatie of customer relationships. Wat er ook verandert of dient te veranderen: iedere verandering brengt een (gedwongen) cultuurverandering met zich mee. Hoe zorg je er dan voor dat alle neuzen nog altijd dezelfde kant op zullen wijzen? Dat doe je door middel van Verandermanagement met Plan B: het managen van veranderingen in organisaties.

De stap naar verandering

De meeste mensen houden nu eenmaal niet van veranderingen. Dit komt omdat we gewend zijn aan de manier waarop we werken. Zeker wanneer die manier geen directe problemen lijkt op te leveren, lijkt de stap naar verandering des te groter én spannender.

Ook wanneer de huidige manier van werken altijd grote successen met zich mee heeft gebracht, kunnen er grote vraagtekens komen bij het wat en hoe van een andere aanpak. Zeker bij de werknemers. Het is dus belangrijk de werknemers goed te betrekken bij het veranderproces. Waarom moet het anders, wat gaat dat voor iedere afdeling betekenen en hoe gaan we dit als één team aanpakken?

De pijn

De pijn moet dus duidelijk zijn, voor iedereen. Waarom kunnen we niet op deze manier verder? Of omgedraaid: wat brengt het ons als we het anders gaan doen? Wanneer je dit niet doet, loop je het risico dat men met de poten in het beton blijft staan. Want wanneer jij als ondernemer niet het vertrouwen hebt in hoe dit moet worden aangepakt, zullen je werknemers dit vertrouwen allerminst voelen. Weerstand tijdens veranderingen is het laatste dat je wilt.

Voor het creëren van dit inzicht en het maken van een werkplan zijn er dus coaches en verandermanagers. Door hen in te schakelen, zul je zien dat Verandermanagement eigenlijk heel makkelijk kan zijn. Zolang de basis maar scherp is.

Van daaruit verder

Wanneer de pijn is geconstateerd, kunnen de vervolgstappen worden gezet. Ten eerste is het belangrijk om na te gaan of je zelf wel de juiste “oplossing” voor de pijn hebt bedacht. Wellicht ben je begonnen met het doorvoeren van een verandering, die het probleem helemaal niet oplost. Dat kan dan ook het mogelijke onbegrip van de werknemers verklaren.

Daarnaast kan het zo zijn dat de verandering te groot wordt aangepakt. De verandermanagers gaan met je kijken hoe grote veranderingen kunnen worden opgedeeld in kleinere doelen. Dit maakt het gehele proces realistisch, overzichtelijk en werkbaar.

Op deze manier kun jij je als ondernemer bezig blijven houden met de dagelijkse bedrijfsvoering. Klinkt dat niet ideaal?

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.