Gepubliceerd op 18 april 2017

‘Goede HR-Managers benutten kansen van flexinuïteit’

Er zijn grote veranderingen op de arbeidsmarkt gaande. De goed gemotiveerde vaklieden hebben een baan. Er ontstaat daardoor schaarste. Toch kiezen werkgevers nog veel te snel voor vaste dienstverbanden, zo menen Ton Veraart en Maarten Barnhard van Havenwerk. “Uitzendwerk is het werk van de kampioenen,” zegt het tweetal.

Ton Veraart legt uit dat deze flexmedewerkers namelijk veel meer nuttige, en breed inzetbare, kennis opdoen. Doordat ze bij verschillende opdrachtgevers werken, kunnen ze die ervaring ook bij ándere opdrachtgevers goed gebruiken. Als zogenaamde interimmers hebben zij geen last van bedrijfsblindheid. Ze zijn alerter, ze bezitten een groter aanpassingsvermogen, ze zijn scherper en ze roesten niet vast. Dat komt bovendien de veiligheid van het werk ten goede. Je ziet nu ook dat de 45-plussers flexibeler worden. En, langzamerhand groeit het algemene inzicht dat ervaring belangrijker is dan diploma’s. Kortom, flexibiliteit en continuïteit kunnen wel degelijk hand-in-hand gaan. Flexinuïteit.”

Maarten Barnhard legt uit dat HR-managers zich van die kansen bewust zouden moeten zijn. “De HR-manager zou zichzelf veel meer als inkoper moeten zien. Een inkoper van arbeid. Waarom slagen ze er niet in om zichzelf wat los te weken van alle bestaande regeltjes en procedures die vaak binnen bedrijven gelden. Men is vooral bezig met lijstjes afvinken en regels handhaven. Starre organisaties reageren te traag en verliezen concurrentiekracht; daarmee laat je als bedrijf wezenlijke kansen liggen. Wij zeggen tegen hen: beschouw de operationele interne afdeling van je bedrijf als je klant. Voor een klant wil je immers toch het beste? Dus, je wilt daar toch het beste arbeidspotentieel inzetten? Juist met uitzendkrachten creëer je nieuwe inzichten die een boost zijn voor de organisatie.”

Goede recruitment
Volgens Ton hoeft een medewerker van Havenwerk maar één keer te worden ingewerkt. “Maar je hebt dan wel capaciteit voor meerdere jaren,” stelt hij. “Wij verzorgen het dienstverband, bij ons, maar de medewerker wordt – waar nodig – flexibel ingezet. Wij organiseren tegelijkertijd het opleidingentraject van de medewerkers. Het faciliteren van goede business bestaat vooral uit goede recruitment en het zorgen voor prestaties en output. Combineer dat met flexibilisering, wendbaarheid en lage vaste kosten.”

Als Ton en Maarten wordt gevraagd hoe de arbeidsmarkt zich de komende vijf jaren gaat ontwikkelen, dan moeten ze lachen. “Vijf jaar is al een hele lange termijn,” zegt Ton. “Het is bijna niet te voorspellen hoe de markt er dan uitziet. Maar twee belangrijke trends zie ik wel. Uiteraard constateer ik ook dat automatisering een hele grote impact gaat hebben. Niet zozeer op de kans dat functies zouden gaan vervallen. Functies worden echter wel complexer. Hoe gaan we om met de informatiestroom en de integratie daarvan binnen vrijwel alle functies en beroepen. Die kennis en competenties heeft het bedrijfsleven in de toekomst veel meer nodig.”

“Daarnaast zal Amsterdam zich verder ontwikkelen tot een grote kust- en binnenvaarthaven. Daar liggen dus volop groeimogelijkheden. Die kansen kun je echter alleen benutten als je inzet op flexibele medewerkers die voor de continuïteit gaan zorgen.”

Havenwerk omschrijft zichzelf als personele dienstverlener. “We zijn een specialist in de sector logistiek; het is onze core business om mee te denken over de capaciteit van onze opdrachtgevers, met name in de haven. Daarbij hebben we twee doelen: als eerste is dat altijd veiligheid.; Vervolgens willen we optimale personeelsbezetting. Met de minimale vaste bezetting en bekwame uitbreiding met vaklieden tijdens pieken, reduceren wij de vaste kosten van de opdrachtgever met de zekerheid van vakmanschap en maximale flexibiliteit. Dankzij flexinuïteit zeggen wij altijd ‘ja’ tegen vaste klanten.” «

Havenwerk – www.havenwerk.nl

Tekst: Jerry Helmers / Fotografie: Blinkfotografie