Gepubliceerd op 11 maart 2020

Gasontladingslampen: wat zijn het en waarvoor zet je ze in?

Bij een gasontladingslamp wordt een interne elektrische ontlading gecreëerd tussen twee elektroden in een met gas gevulde kamer. De gegenereerde intensiteit van het licht kan variëren, wat maakt dat er veel verschillende toepassingsmogelijkheden zijn voor deze lampen.

Wat zijn gasontladingslampen?

Gasontladingslampen produceren licht door elektriciteit te sturen via een geïoniseerd gas. De meeste van deze lampen gebruiken een edelgas, zoals helium of neon. Ook kunnen gasontladingslampen gevuld zijn met een combinatie van edelgassen. Ze bevatten vaak ook andere stoffen, zoals kwik, natrium of metaalhalogeniden.

Waarvoor kun je gasontladingslampen gebruiken?

Ontladingslampen kunnen interessant zijn als het erom gaat gedurende een langere periode de lichtsterkte te behouden. Bijvoorbeeld bij buitenreclame. De toepassingsvorm van gasontladingslampen wordt bepaald door het type gas dat wordt gebruikt. Zo kunnen kwikontladingslampen zeer helder licht geven, wat ze bruikbaar maakt voor buiten. Ook neon- en natriumlampen zijn geschikt voor buitengebruik. De laatgenoemde lampen kunnen een oranje gloed produceren, die we kennen van straatverlichting.

Gasontladingslampen zijn zowel beschikbaar in een laag wattage als een hoog wattage, zodat ze eveneens geschikt zijn voor het verlichten van grote ruimtes. Denk aan magazijnen en bedrijfshallen. Hogedruk ontladingslampen, bijvoorbeeld de SON lampen van Philips, kunnen grote buitengebieden verlichten doordat ze een extreem hoge voltage hebben. Deze lampen zijn bijzonder gevoelig voor oververhitting en moeten hierop dan ook zorgvuldig worden gecontroleerd.

De voordelen van gasontladingslampen:

  • Dit type lampen heeft een relatief lange levensduur
  • Het behoorlijk hoge rendement kan ene interessant gegeven zijn

De nadelen van gasontladingslampen:

  • Ze vragen aan aanzienlijke investering bij de aanschaf
  • Ze kunnen een lage kleurweergave hebben
  • Lampen die natrium en kwik bevatten kunnen een toxisch risico vormen en moeten zorgvuldig worden verwijderd als ze breken.

Gasontladingslampen kunnen een interessante investering zijn voor je bedrijf doordat ze behoorlijk lang meegaan en een hoge lichtopbrengst hebben. Het beste is om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, zodat je de beste keuze voor jouw bedrijf kunt maken.