Gepubliceerd op 24 december 2019

Elektrisch rijden: wat betekent het voor ondernemers?

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om elektrisch te gaan rijden. In de eerste plaats omdat dat een stuk beter voor het milieu is, want de auto stoot geen CO2 uit. Een ander voordeel is dat een elektrische auto stiller is. Ook zijn de kosten aan het eind van de rit uiteindelijk goedkoper. Zo vindt er bijvoorbeeld veel minder slijtage plaats aan de motor van een elektrische auto en zijn er veel minder onderhoudsbeurten nodig. Maar de meeste ondernemers besluiten vaak ook tot de overstap naar een elektrische auto vanwege de fiscale voordelen die er te behalen zijn.

Fiscale voordelen voor ondernemers

Als je als ondernemer een elektrische auto rijdt, dan profiteer je van een lager bijtellingspercentage dan wanneer je een auto op fossiele brandstof rijdt. Daarbij kun je op de aanschaf van de auto een milieu-investeringsaftrek claimen. Voor een auto tot €40.000 bedraagt de aftrek maar liefst 27%! Verder hoef je bij een elektrische auto ook geen BPM en motorrijtuigenbelasting te betalen.

Maar er zijn ook nadelen

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het tijden in een elektrische auto. Zo is de aanschafprijs meestal stukken hoger dan die van een auto die op benzine of diesel rijdt. En ook het bereik van de auto (ofwel hoeveel kilometer je ermee kunt rijden voordat hij opgeladen moet worden) is bij veel modellen nog niet zo heel groot. Ook het opladen zelf kan soms best wel wat tijd in beslag nemen, iets waar niet elke ondernemer op zit te wachten als hij van klant A naar klant B moet en tussentijds moet opladen. Daarbij zijn er ook nog niet super veel oplaadpunten om onderweg in Nederland op te kunnen laden. Ook heeft het kabinet nog wat gesleuteld aan de bijtelling. Daar waar die eerst nog 4% op jaarbasis was, is die in 2019 verhoogd voor het gedeelte dat de cataloguswaarde boven de €50.000 uitkomt. En vanaf 2020 zal de bijtelling op elektrische auto’s waarschijnlijk ook nog verder verhoogd worden.

Toch liever geen auto van de zaak?

Wil je liever niets te maken hebben met zaken als privégebruik van de auto en de bijbehorende bijtelling? Je kunt natuurlijk ook altijd gewoon in privé een auto aanschaffen. Zorg er dan wel voor dat je deze goed verzekert. Bij ABN AMRO heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Vergeet daarbij niet je schadevrije jaren  door te geven. Zo weet je zeker dat je een zo laag mogelijke premie betaalt per maand.