Gepubliceerd op 25 juli 2019

De Vierde dimensie van het 3D printen

‘Wie zal de bewakers bewaken?’ vroegen de Romeinen zich af. Een moderne variant van dit klassieke gezegde zou kunnen luiden: ‘Wie is het vierde wiel aan de wagen van het 3D printen?’. Deze revolutionaire technologie speelt een steeds grotere rol in het succes van de maakindustrie, maar geen enkel apparaat functioneert volledig autonoom. 3D printers hebben behoefte aan support. Zowel bij de installatie als tijdens het dagelijks gebruik is deskundig advies onmisbaar maar helaas nog niet vanzelfsprekend.. Cards PLM Solutions biedt die ondersteuning.

Tekst: Jeroen Kuypers

De ontwikkelingen binnen de 3 D printing zijn niet anders dan stormachtig te noemen. We kunnen tegenwoordig voedsel printen, vliegtuigonderdelen en zelfs implantaten voor het ruggenmerg. De pers meldt telkens weer een nieuwe mijlpaal, maar ondertussen wordt de technologie vooral binnen de maakindustrie ook steeds vaker en breder ingezet. 3D printing is niet meer weg te denken. De technologie is zeker niet volgroeid maar staat evenmin nog in de kinderschoenen. Dat is een lastig stadium voor bedrijven die ermee werken. De eigen medewerkers zijn te weinig vertrouwd met alle ins and outs en tegelijk bestaat er geen uitgebreide en ervaren externe dienstverlening waarop ze een beroep kunnen doen. Bedrijven lopen daardoor een verhoogd risico op fouten en onvolkomenheden: nét niet het juiste filament voor de printer kiezen bijvoorbeeld. Een prototype printen in 3D is altijd superieur aan welke CAD programma ook. Een resultaat in drie in plaats van twee dimensies schept belangrijke nieuwe mogelijkheden voor optimalisering van het uiteindelijke product en besparingen tijdens het productieproces. Dan moet de 3D printer echter wel net zo geruisloos functioneren als het CAD programma.

Het optimale rendement

Cards PLM Solutions is erop gericht het verschil in support tussen 3 D printing en de traditionele sectoren als ICT en machinebouw teniet te doen. Het Brabantse bedrijf biedt enerzijds consultancy en training in het gebruik van de printers en levert anderzijds een breed spectrum aan onderdelen. Dat laatste doet het onder meer via een eigen webshop en met een eigen merk. Maar juist omdat het bij Cards niet uitsluitend om ‘spullen’ gaat maar evenzeer om kennis afficheert het bedrijf zich niet graag als leverancier, eerder als partner. Het doel van Cards is de gebruiker van de 3 D apparatuur het optimale rendement uit de technologie te laten halen. Het leveren van de juiste onderdelen -ook van de meest gerenommeerde buitenlandse merken – is daarvan letterlijk en figuurlijk een onderdeel. De vierde dimensie van het 3 D printen is de menselijke. Die wordt te makkelijk over het hoofd gezien maar staat bij Cards juist centraal in the picture.

Geboren in Brabant

Het is geen toeval dat uitgerekend in Brabant een dergelijke eersteklas ondersteuning voor 3 D printing is ontstaan. De Benelux, en vooral de Nederlandse en Vlaamse Brabantse en Limburgse provincies, huisvesten de laboratoria, universiteiten en bedrijven die een sleutelrol speelden in de ontwikkeling en wereldwijde acceptatie van de technologie. Zonder Eindhoven en Leuven was het bij 2 D printen gebleven. Zonder partnerbedrijven als Cards PLIM Solutions kan de sector nooit het stadium van de volledig volwassenheid bereiken. Voor meer informatie, ga naar: Cards3dprinting.com