Gepubliceerd op 24 juni 2019

Dakpannenspecialist Luijtgaarden slaat circulaire weg in

Bent u op zoek naar dakpannen? Dan kunt u terecht bij Luijtgaarden, al ruim 105 jaar een begrip in bouwend Nederland. Met Gert Jan de Gier als directeur sloeg de dakpannenspecialist een nieuwe weg in. Dakpannen en circulair? Ja, de specialist op het hellende dak bewijst het elke dag.

Voor de duidelijkheid, de busjes en vrachtwagens van dakdekkers rijden nog steeds af en aan voor dakpannen naar Luijtgaarden. Wij kunnen elk type nieuwe en gebruikte dakpan leveren door onze enorme voorraad, verduidelijkt Gert Jan de Gier. Vanuit onze vestiging in Standdaarbuiten rijden onze vijf trucks dagelijks met dakpannen naar klanten in heel Nederland.” De opslag in het West-Brabantse dorp beslaat zo’n 30.000 m² met niet alleen nieuwe, juist ook gebruikte dakpannen. “Vrijwel alle modellen gebruikte dakpannen hebben we direct uit voorraad leverbaar waarmee we aan 95 procent van de vraag voldoen. Van de overige vijf procent is ruim de helft zeer tevreden met het door ons geboden gelijkende alternatief. Voor de laatste twee procent gaan we aan de slag en maken het gewenste model op ambachtelijke wijze na.”

Dakpannenspecialist 2.0

Met de komst van Gert Jan de Gier zo’n twee jaar geleden maakte Luijtgaarden een professionaliseringsslag. “In mei vorig jaar hebben we deze vestiging in Doorwerth geopend en de komende twee jaar willen we nog vier andere van deze servicepunten verspreid in het land beginnen”, zegt hij. “De klanten kunnen daar hun gewenste dakpannen, nieuw of gebruikt, zien en bestellen en wij leveren binnen 24 uur met onze vrachtwagens of bij een kleine hoeveelheid met DHL.” Het belangrijkste is dat Luijtgaarden zich niet meer ziet als dakpannenhandelaar, maar als een specialist op het hellende vlak. “Ons doel is om bij grote projecten geen uitval en geen afval meer te hebben. We willen graag in een vroeg stadium betrokken worden bij renovatieprojecten. Bijvoorbeeld om mee te denken met een woningcorporatie over de meest optimale werkwijze. We kijken naar het wel, niet of gedeeltelijk vervangen van de dakpannen.” De pannen die nog zeker tien jaar mee kunnen hergebruikt Luijtgaarden, de rest wordt vervangen. “Wij onderwerpen de dakpannen stuk voor stuk aan een visuele inspectie. De afgekeurde pannen nemen we mee terug en leggen goede gebruikte pannen uit onze voorraad op het dak”, aldus Gert Jan de Gier.

Circulair

Hierboven zag u al een mooi voorbeeld van de gedachtegang van Luijtgaarden. “Allereerst willen we voorkomen dat kwalitatief goede dakpannen van het dak gehaald worden”, legt Gert Jan de Gier uit. “Voldoet de dakpan niet aan de kwaliteitseisen en kunnen we die ook niet aanbieden als gebruikte dakpan, dan gebruiken we hem veelal in schanskorven, of als waterkering in een kanaal of rivier voor de bescherming van de oever. Door de welving is de dakpan daar uitermate geschikt voor. Maar hij kan ook prima als geluidswal of erfscheiding gebruikt worden vanwege het geluiddempende effect.” Voor dat laatste heeft Luijtgaarden een innovatief concept bedacht. “In de schanskorven mengen we keramische en betonnen dakpannen. De keramische dakpannen hebben een geluiddempende werking en de vaak poreuze betonnen dakpannen zijn uitstekende nesten voor insecten. We voegen er nog een substraat aan toe, zodat ook planten en bloemen er makkelijk op kunnen groeien.” Restanten die zelfs voor dit unieke circulaire concept niet geschikt zijn, gaan richting Duitsland om verwerkt te worden in gravel voor tennisbanen. Preventie, hergebruiken of recyclen, lager in de ‘Ladder van Lansink’ komt Luijtgaarden niet. «

Luijtgaarden Handelsonderneming B.V.
Kreekdijk 9, 4758 TL Standdaarbuiten
Telefoon: 0165 – 31 24 89
E-mail: info@luijtgaarden.nl

Luijtgaarden Gelderland B.V.
Fonteinallee 22, 6865 ND Doorwerth
Telefoon: 06 – 12 78 81 12
Telefoon: 06 – 83 85 98 49
E-mail: infogelderland@luijtgaarden.nl
www.luijtgaarden.nl

Tekst en fotografie: Dick Leseman