Gepubliceerd op 2 oktober 2017

Collect + Go platform om vrachtauto’s sneller af te handelen

Door vrachtbrieven als digitale vrachtbrief / e-CMR klaar te zetten voor chauffeurs winnen afzenders en transporteurs tijd. Voor directeur van het logistieke bedrijf, Hans Togtema, begon het allemaal met een vraag vanuit het werkveld.

“Een bedrijf had slecht zicht op waar alle vrachtwagens, goederen en leveringen exact zijn. Zij vroegen zich af of wij iets voor ze konden betekenen. Vanuit dat vraagstuk zijn wij erachter gekomen dat digitaliseren van het huidige papieren proces minder verspilling geeft. Via een fastlane afwikkeling is daarbij veel tijd te winnen voor afzenders en ontvangers. Ook onderweg is tijd te winnen via authenticatie en het delen van data. Exporteren wordt daarmee makkelijker.” De oplossing: Collect + Go; afzenders zetten hun vrachtbrieven klaar in de cloudomgeving.

collect en go platformVervolgens kunnen chauffeurs, onder andere via Facebook, zichzelf registreren en een vrachtbrief toe-eigenen. Via een code of digitale handtekening worden de goederen overhandigd van afzender naar chauffeur. Vervolgens begint de track & trace waarmee de goederen te volgen zijn. Als laatste stap lost de chauffeur zijn goederen en wordt dit snel verwerkt in de administratie. “Ze kunnen hun mobiel uit hun broekzak halen en meteen alles oppikken”, vertelt Togtema. “Het is nu een heel eenvoudig proces geworden. Maar wat we daarmee ook bieden is dat je informatie opbouwt, zoals wachttijden, lostijden en afgehandelde documenten.” Aan de gehele logistieke sector heeft hij een duidelijke oproep: “Iedereen een fast lane! Start met digitaliseren en elimineer wachttijden!”