Gepubliceerd op 30 oktober 2017

Betalen zonder Acceptgiro – Een kwestie van tijd

Kopen via internet is voor velen de normaalste zaak van de wereld. Daarmee is in de afgelopen jaren ook de wijze van betalen veranderd. iDEAL en internetbankieren zijn niet meer weg te denken uit het betalingsverkeer. Door alle veranderingen lijkt het een kwestie van tijd dat we afscheid nemen van de Acceptgiro.

De Acceptgiro kent een lange historie. Na introductie als ponsdocument in 1977 transformeerde het document uiteindelijk tot het gele papiertje die we nu kennen. Betaalgemak voor de klant en gemak bij facturatie door de verzender verklaren het jarenlange succes van dit document in het betalingsverkeer. Maar vanaf 1995 is het aantal betalingen hiermee steeds verder gedaald. De machtiging met automatische incasso is dan in populariteit toegenomen, en het gebruik van internetbankieren en iDEAL neemt dan steeds meer toe. Het aantal betalingen met Acceptgiro bedroeg 19 miljoen in 2016. (In 2006 betrof het nog 174 miljoen betalingen).

Het voortbestaan van de betaalwijze blijft uitdagingen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld omdat van het aantal formulieren dat wordt verzonden, maar een deel gebruikt wordt zoals is bedoeld. De betalingskenmerken die voor de geautomatiseerde verwerking op de papieren Acceptgiro worden geprint, typt de klant dan zelf over in het bankprogramma. Met kans op onjuiste of onvolledige betalingen door typefouten. Dit verhoogt de administratieve last voor de verzender. Bij het verwerken van betalingen moet dan handmatig worden gecorrigeerd. Het verzenden van grote aantallen die niet worden gebruikt is bovendien niet milieuvriendelijk.

Vanwege de afgenomen populariteit  was er sprake van dat per 1 januari 2019 het doek definitief zou vallen. Desondanks werd in het voorjaar van 2017 bekendgemaakt, dat het stoppen met de Acceptgiro voorlopig voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Uit onderzoek blijkt dat veel ondernemers géén bezwaar hebben tegen de uitfasering van de Acceptgiro. Maar, onderzoek maakt eveneens duidelijk dat het nog relatief veel gebruikt wordt door goede doelen en sommige consumenten.

Definitief afscheid nemen mag dan misschien nog even zijn uitgesteld, maar er komt een keer een einde aan dit tijdperk. Betalen zonder Acceptgiro is namelijk prima mogelijk. Er zijn verschillende goede alternatieven voor facturatie zoals (Digitaal) Incassomachtigen of iDEAL. Ook zijn bedrijven actief met een digitale versie. Deze vorm richt zich ook op eenvoudig betalen via iDEAL en andere betaalmethoden. Omdat er goede alternatieven zijn, adviseren Betaalvereniging Nederland en de banken gebruikers van de Acceptgiro het verouderde papieren betaalmiddel te vervangen.