Gepubliceerd op 17 mei 2018

500ste-MKB’er realiseert financiering via Collin Crowdfund

Udenhout, 16 mei 2018 – Collin Crowdfund, de crowdfunding marktleider voor het MKB in Nederland, heeft met het succesvolle restaurant MaMa Kelly, vandaag het 500ste MKB-bedrijf via haar platform gefinancierd. Sinds de start van Collin Crowdfund in juni 2014 heeft het bedrijf via haar 15.000 investeerders in totaal zo’n 110 miljoen euro opgehaald voor de 500 MKB’ers. Dit jaar wil het platform zelfs de mijlpaal van 150 miljoen euro aan financieringen doorbreken.

Onder de 500 bedrijven die financiering vonden via Collin, bevinden zich ZZP-ers tot partijen aan de onderkant van het grootbedrijf. Gemiddeld heeft een onderneming die via Collin financiering ophaalt, 10 medewerkers. De variatie qua sectoren waarin de ondernemingen actief zijn, is enorm. Van een landelijke herenkleding keten, een lokale bierbrouwerij en een innovatief tech-bedrijf tot een grote duurzame houtproducent. De geleende bedragen variëren van € 50.000,- tot € 2.500.000,- waarbij het gemiddelde € 220.000,- bedraagt.

Snelle groeiers

Hoewel de lening doeleinden variëren van de aankoop van vastgoed tot bedrijfsovername en werkkapitaal, klopt het merendeel van de ondernemers bij Collin aan voor het financieren van snelle groei. Zeker in een tijd waarin de economie weer aantrekt, merkt Collin dat dit type leningen in aantal toeneemt. Hierbij gaat het om bedrijven die snel groeien en daarmee ook zaken als inventaris, voorraad posities en debiteuren posities moeten financieren. Jeroen ter Huurne, algemeen directeur Collin Crowdfund: “Deze ‘snelle groeiers’ zijn bancair gezien lastiger te financieren dan, bijvoorbeeld, de aankoop van vastgoed. Dat laatste levert meer harde zekerheden. In tegenstelling tot de banken, baseert Collin haar beoordeling vooral op toekomstige rentabiliteit: hieruit wordt immers de rente en aflossing voldaan. Voor dit type financieringen weten ondernemers, maar ook de banken waar wij mee samenwerken, ons steeds beter te vinden.”

MaMa Kelly

De 500e lening werd door de investeerders van Collin verstrekt aan het bekende restaurant MaMa Kelly Amsterdam. Dit restaurant opende haar roze deuren in november 2017 en sindsdien zit het restaurant nagenoeg vol. Bijzonder aan deze leningaanvraag is dat Collin hierin samenwerkt met zusterplatform Knab Crowdfunding Powered by Collin. € 500.000,- werd vanochtend opgehaald via Collin en € 500.000,- wordt tevens vandaag via Knab Crowdfunding aangeboden aan haar investeerders. Voor beide leningaanvragen geldt eenzelfde rentepercentage, looptijd en zekerheidspositie. Zie ook https://www.collincrowdfund.nl/mama-kelly-amsterdam/

Over Collin Crowdfund

Via haar online platform slaat Collin een brug tussen investeerders die op zoek zijn naar meer rendement en ambitieuze MKB-bedrijven met een financieringsbehoefte. Bedrijven met een financieringsbehoefte van € 50.000,- tot € 2.500.000 kunnen terecht bij Collin. Waar mogelijk en opportuun werkt Collin daarbij samen met onder andere banken, bedrijfskundig adviesbureaus en accountants. Om zowel de investeerder als de ondernemer optimaal succesvol te laten zijn, is de screening uiterst zorgvuldig. Zo werkt Collin met ‘Crowdfund Coaches’ die de ondernemer begeleiden in het proces. Ook na realisatie van de lening coördineert de Crowdfund Coach de uitwisseling van informatie tussen de ondernemer en de investeerders die de lening verzorgden. www.collincrowdfund.nl