Gepubliceerd op 3 september 2018

5 reden waarom netwerken belangrijk is voor het voortbestaan van jouw onderneming

Voor iedere onderneming is het belangrijk om zichtbaar te zijn, zodat je kunt worden opgemerkt door invloedrijke partners en klanten. Zo blijft jouw onderneming voortbestaan, omdat steeds meer mensen hun weg naar jouw dienstverlening weten te vinden en tevens het belang van hetgeen je te bieden hebt, gaan inzien. Ondanks dat het een uitdaging kan zijn om jezelf als waardevolle partner neer te zetten en betrokken te raken bij het vinden van de juiste netwerken, is het onmisbaar als je als bedrijf wilt overleven. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom netwerken belangrijk is en hoe je dit het effectiefst kunt oppakken.

1. Jezelf proclameren als expert

Door te netwerken kun je jezelf als expert van je dienstverlening presenteren. Door een actieve bijdrage te leveren aan het netwerk waarin je een dienstverlening aanbiedt, bied je de klant waarde en kennis. Door het opzetten van een zakelijk blog kun je meer vertellen over het nut en belang van de dienstverlening en aangeven waarmee de klant geholpen zal zijn als ze hierin een dienst afnemen. Zo breng je de dienstverlening meer onder de aandacht en zullen meer mensen jouw bedrijf als expert beschouwen, wanneer je waardevolle content aanbiedt. Hoe meer je deelt over je kennis en vaardigheden, des te geloofwaardiger wordt jouw bedrijf door de naamsbekendheid.

2. Win het vertrouwen van de klant

Het belang van netwerken ligt voornamelijk in het winnen van vertrouwen bij de klant. Je wilt immers dat mensen je dienstverlening aannemen als middel dat hen verder helpt. Om mensen te overtuigen van je waarde, dien je hier zelf ook gedegen in te geloven. Door te netwerken kom je in contact met andere ondernemers die dezelfde angsten, twijfels en obstakels tegenkomen als jijzelf. Door een netwerk aan medeondernemers te vinden, kun je je gesteund en begrepen voelen en tevens fouten maken die nodig zijn om verder te komen.

3. Samen leren ondernemen

Door een netwerk te vinden van gelijkgestemden, wordt het gemakkelijk om met elkaar te sparren over het ondernemerschap. Door lid te worden van een ondernemersgroep wordt het mogelijk ervaringen en kennis te delen. Je hoeft zo minder het wiel zelf opnieuw uit te vinden.

4. Dienstverleningen verbinden

Door te netwerken kom je in aanraking met ondernemers met uiteenlopende dienstverleningen, die mogelijk goed kunnen aansluiten bij de eigen dienstverlening. Je kunt mogelijk klanten zo doorverwijzen naar bevriende ondernemingen of zelf je voordeel doen met hetgeen wordt aangeboden. Door samen te werken, zul je zelf ook nieuwe klanten krijgen toebedeeld.

5. Meer invloed uitoefenen

Door te beschikken over een groter netwerk kun je meer invloed uitoefenen op je dienstverlening. Je ontmoet nieuwe mensen die mogelijk in de toekomst belangrijk voor je kunnen zijn. Je kunt meer steun ondervinden in het opzetten van je bedrijf en andere ondernemingen zullen linken met je willen uitwisselen, zodat je nog meer naamsbekendheid genereert.