Gepubliceerd op 19 augustus 2019

5 Effectieve linkbuilding technieken met het beste rendement op lange termijn

SEO, in het Nederlands ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd, is hot, zeker onder ondernemers. Een website alleen is niet langer genoeg, de vindbaarheid van websites wordt steeds belangrijker. Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Met behulp van zoekmachine optimalisatie kun jij jouw website doelgericht laten stijgen in Google. In dit artikel geef ik je 5 effectieve linkbuilding technieken waarmee jij een goed rendement kunt behalen op lange termijn. Om dit allemaal te kunnen begrijpen geef ik je wat basis uitleg over linkbuilding. Lees met een gerust hart verder.

Wat je gaat leren:

· Wat linkbuilding is

· Of jij linkbuilding moet gebruiken

· 5 effectieve linkbuilding technieken

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het bouwen van een spinnenweb van linken. Met behulp van deze linken kan een website hoger in Google komen. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de waarde van zo’n link. Zo is een link veel effectiever wanneer de website waar de link vandaan komt erg goed in Google te vinden is. Dus hoe beter de website is waarvan jij een link ontvangt, hoe waardevoller de link.

Daarnaast spelen relevantie en de ankertekst van de link ook een grote rol. Als de website van een slotenmaker uit Amsterdam een link ontvangt van een website van een kledingwinkel in Casablanca, dan is de link niet erg waardevol, omdat de websites niet aan elkaar gerelateerd zijn. De ankertekst is het blauwe, klikbare stukje tekst die je doorstuurt naar een nieuwe webpagina.

waardevolle link

Wie moet er gebruik maken van linkbuilding?

Nu vraag je je natuurlijk af: “Maar moet ik gebruik maken van linkbuilding?” Goede vraag, want linkbuilding kost tijd, en niet alle linkbuilding tactieken zijn even makkelijk, goedkoop of effectief. Toch zijn er een heleboel technieken die wel effectief én gemakkelijk uitvoerbaar zijn.

Deze tactieken zijn het dan ook zeker waard om uit te voeren, want elke online marketeer weet dat hoe goed een artikel ook kan zijn, zonder backlinks komt het artikel nooit hoog in Google. Hetzelfde geld voor een website, linkbuilding is een essentieel om een website beter vindbaar te maken. Dus een kort antwoord op deze vraag zou zijn: “Ja, elke website heeft linkbuilding nodig.”.

Gastbloggen

Het gastbloggen is een goede tactiek om linken én promotie te genereren. Gastbloggen is simpel, maar erg effectief. Het idee is dat je relevante websites aanschrijft met de vraag om een mooi gastartikel te mogen maken. In dit artikel verwerk je een link naar jouw website. Denk bijvoorbeeld aan een autodealer, er zijn talloze autobladen in Nederland, en sinds de opkomst van het internet hebben al deze bladen een website. De autodealer kan al deze bladen aanschrijven met de vraag om een interessant artikel te schrijven.

Bij deze strategie is de outreach erg belangrijk. Dit houdt in dat de mailtjes die je gaat sturen goed en overtuigend moeten zijn. Beschrijf duidelijk wat jij kan betekenen voor het blad, en wat je er precies voor terug wilt.

Fora linkbuilding

Fora linkbuilding is een van de oudste linkbuilding technieken, echter is het nog steeds een makkelijke manier om linken te scoren, het vereist weinig kennis en moeite om uit te voeren. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een lijst met relevante fora. Even uitzoeken dus!

Het idee is als volgt; je maakt een nieuw topic (Of je plaats een reactie) aan op een relevant forum, bijvoorbeeld met een leuk nieuwtje, een opzet tot een interessant vak gerelateerde discussie, een intrigerende vraag of wat dan ook. Vervolgens plaats je een link naar jouw website in het bericht. Zorg ervoor dat de ankertekst niet te spammerig is maar ook niet een ankertekst als “klik hier”. Dat is namelijk volstrekt nutteloos. Let op! Het is enorm belangrijk dat jouw bericht waardevol is, zo niet, dan kan het zijn dat de moderatoren het bericht als spam beschouwen en het verwijderen.

fora linkbuilding

Review blogger strategie

Voor de ondernemers onder ons die een webshop hebben is de review blogger strategie een erg effectieve manier om aan linken te komen. Denk bijvoorbeeld aan een specifieke categorie of product pagina waar je graag een link naartoe wilt hebben.

Met behulp van bloggers kun jij gemakkelijk backlinks naar dat soort pagina’s genereren. De basis van deze strategie is dat je een lijst gaat maken van relevante bloggers. Let hierbij op de website statistieken van de bloggers! Hoe beter de website van de blogger, hoe waardevoller een backlink vanuit de website van die blogger zal zijn.

Als je een lijst met geschikte bloggers hebt gevonden kun je door naar de volgende stap: het contacteren van de bloggers. Ook hierbij is het erg belangrijk om een goed mailtje te hebben. Je hebt immers maar een kans om de review bloggers te overtuigen. In het mailtje leg je uit wat je precies wilt; een gesponsord (review) artikel op de site van de blogger in ruil voor een product of financiële vergoeding.

Uitnodigen van bloggers

Websites van concurrenten laten redirecten

Normaal gesproken zie je concurrenten enkel als een object dat in jouw pad staat. Maar met deze strategie kun je op een handige manier gebruik maken van de websites van concurrenten. Er is echter een addertje onder het gras; de concurrenten moeten natuurlijk eerst failliet gaan voordat jij iets met hun website kunt doen.

Het principe van deze strategie is dat je de website van een failliete concurrent laat doorverwijzen (redirecten), naar jouw website. De waarde van het domein van je concurrent blijft intact en omdat het domein je doorstuurt naar jouw website, krijgt jouw website een beetje van de waarde van het domein van je concurrent mee.

Gebruik maken van lokale media

Je kunt gebruik maken van lokale media om linken te scoren. Hoe? Er zijn een aantal manieren om dit voor elkaar te krijgen, denk aan een persbericht, een unieke publicatie, een vacature of een gesponsord artikel.

Een persbericht is misschien wel een van de makkelijkste manieren, denk aan een het openen van een nieuw bedrijfspand of het sluiten van een belangrijke deal. Uiteindelijk gaat het erom dat er een link naar jouw website in het artikel staat. Succes!

Meer weten over SEO of zoekmachine optimalisatie? Of wil je weten hoe je nog meer links kunt scoren? Neem dan gerust eens een kijkje naar de linkbuilding tips van 2019 van Klik Proces. Ik wens je in ieder geval heel veel succes met het toepassen van onze linkbuilding tactieken!