Gepubliceerd op 28 maart 2018

1+1=3! Werkgeluk = inzetbaarheid + gezondheid

Onderzoek toont aan dat werkgeluk leidt tot minder stress, verzuim en ongelukken. En vooral: werkgeluk leidt tot meer plezier. Maar wat is dat precies, dat werkgeluk? En hoe werkt dat?

 Het gaat goed met de Nederlandse economie. De arbeidsmarkt is weer flink in beweging. De nieuwe generatie werkenden heeft een andere visie op werk, een andere generatie gaat met pensioen. Dit vraagt veel van organisaties en van de mensen die er werken.

Ontwikkelingen volgen zich snel op. Technologische en demografische ontwikkelingen als flexibilisering, robotisering en digitalisering hebben hun invloed op de arbeidsmarkt.  Organisaties moeten een toekomstbestendige visie ontwikkelen op de banen van de toekomst. Welke functies verdwijnen en welke ontstaan? En wat zijn de kennis, kunde en competenties die de toekomstige onderneming nodig heeft? De uitdaging voor de medewerkers is niet minder groot. Hoe moeten zij zich ontwikkelen om hun baan in de toekomst te behouden of te krijgen?

Hoe je met deze druk omgaat is een prangende vraag. Hierin doorloopt iedere werkgever en medewerker zijn eigen proces. Hoe zorg je er nu voor dat zij met elkaar in gesprek raken en blijven in deze fase? Hoe voer je met elkaar de dialoog over wat je bezighoudt als het gaat om je inzetbaarheid? En past dit bij je? Word je er blij van? Het bevorderen van werkgeluk is al jarenlang onderwerp van onderzoek.

Waarom loont het om aandacht te besteden aan werkgeluk binnen je organisatie? Omdat onderzoek aantoont dat werkgeluk tot minder stress, verzuim en ongelukken leidt en vooral ook: tot méér plezier. Als je dit leest dan moet je nieuwsgierigheid gewekt zijn! 

Wat levert werkgeluk op?

Werkgevers die aandacht besteden aan gelukkig werken

  • hebben een lager verloop en lager ziekteverzuim
  • zien hun omzet (+37%) en productiviteit stijgen
  • zijn extra aantrekkelijk als werkgever in een sterk concurrerende markt
  • zien de klanttevredenheid (+12%) toenemen

Gelukkige medewerkers

  • zijn productiever (+30%) en succesvoller in sales
  • werken beter samen en krijgen meer waardering van collega’s en managers
  • zijn creatiever, nieuwsgieriger en gemotiveerder
  • ervaren minder stress en zijn minder ziek (-20%)
  • hebben beter inzicht in hun eigen drijfveren (hun ‘why’)

 Voor werkgevers

Wil je als directeur of leidinggevende het werkgeluk binnen jouw organisatie of team vergroten? Ben je benieuwd naar de huidige beleving van het werkgeluk in je bedrijf? Laat het dan meten en bouw vervolgens samen met je medewerkers aan het bevorderen van werkgeluk. Wil je weten wat de relatie is tussen werkgeluk en het inzetbaarheidsvraagstuk van je medewerkers? De clue is om het vraagstuk niet te groot te maken. Kleine stappen kunnen al veel betekenis hebben. Buro Werkluck bekijkt graag samen met jou hoe je dit aan kunt pakken.

Voor werknemers

Ben je professional en merk je dat je werkgeluk is verminderd of dat je jezelf vragen stelt over je eigen inzetbaarheid? Zit je nog wel op de juiste plek? Doe jij de dingen waar je goed in bent? Die je leuk vindt? Komt jouw ‘why’ overeen met die van jouw organisatie?

In een individueel loopbaanwerkgeluktraject helpen we jou dit inzicht te verkrijgen, zodat je weet wat je volgende stappen in jouw loopbaan zijn.

 Buro Werkluck
Jacobien Frijters
Telefoon 06 – 48719465
LinkedIn Jacobien Frijters
E-mail jacobien@burowerkluck.nl
Buro Werkluck