Gepubliceerd op 11 maart 2019

Gloednieuw vs. youngtimer

De meeste mensen rijden het liefst rond in een gloednieuwe auto. Misschien een mooie dure Audi, geen krasjes, geen deuken, maar een perfecte zakelijke auto waarmee je ook graag privé gezien wilt worden. De gedachte van het aanschaffen van een youngtimer (een auto van 15 jaar of ouder) voor de zaak schrikt veel ondernemers af, maar is dit wel terecht?

De nieuwe auto en het kostenplaatje

Waarschijnlijk heb je er wel wat geld voor over om een nieuwe auto aan te schaffen, maar de hoge aanschafwaarde is pas het begin van het financiële plaatje. Zodra de auto op jouw naam gezet wordt, daalt de auto aanzienlijk in waarde: hij is namelijk niet meer nieuw. Hoewel je het in de eerste instantie niet zult merken, betekent dit wel dat je hierdoor al een flinke smak geld kwijt bent. Je wilt natuurlijk ook graag privé met de auto rond kunnen cruisen, maar dan zul je rekening moeten houden met de bijtelling. Je zult hierdoor elk jaar een bepaald percentage van de cataloguswaarde moeten betalen. Natuurlijk heb je de autokosten die je mag aftrekken, maar dit voordeel zal je misschien tegenvallen. Laten we zeggen dat je voor die nieuwe Audi bent gegaan. De cataloguswaarde was € 60.000 en ieder jaar betaal je 25 procent van de aanschafwaarde, omdat je er in je vrije tijd mee rondrijdt. Dat is € 15.000. Daar tegenover staat dat je elk jaar € 8.000 mag afschrijven. Toch betekent dit dat er € 7.000 bijtelling overblijft: een flink bedrag dus!

Waarom je voor een youngtimer moet gaan

Het behoeft geen uitleg dat een youngtimer goedkoper is in de aanschaf dan een nieuwe auto. Natuurlijk moet je niet voor een sloopauto gaan, maar kies voor een goed onderhouden wagen waarvan het onderhoudsboekje aanwezig is. Is de aanschafwaarde het enige wat een youngtimer zo goedkoop maakt? Zeker niet, want voor dit type auto’s wordt een apart bijtellingstarief gerekend. Je betaalt jaarlijks namelijk 35 procent van de dagwaarde en de dagwaarde is natuurlijk veel en veel lager dan de cataloguswaarde. Bovendien zal deze prijs ook met de jaren dalen. Door dit grote voordeel kan je dat onderhoud dat een youngtimer zo nu en dan nodig heeft makkelijk betalen! Stel nou dat je die gloednieuwe Audi links hebt laten liggen, omdat je oog viel op een Audi uit 1999. Het is een prima auto en je betaalt er € 6.000 voor. De 35 procent bijtelling over de dagwaarde bedraagt jaarlijks slechts € 2.100. De afschrijving zal misschien rond de € 1.000 liggen. Op deze manier blijft er maar € 1.100 bijtelling over. Dat is een stuk minder dan de € 7.000 die je jaarlijks betaalt voor de nieuwe Audi uit het eerste voorbeeld!

De goedkoopste autoverzekering

Zoals je ziet, kun je flink geld besparen door een youngtimer aan te schaffen voor de zaak. Je kunt zelfs nog meer besparen op je vaste lasten door de goedkoopste autoverzekering uit te kiezen. Zo maak je rondcruisen in je Audi youngtimer pas echt leuk!