Gepubliceerd op 4 maart 2019

Maak het de zakelijke inkoper gemakkelijk

Eigenlijk is een zakelijke inkoper niet heel veel anders dan een ‘gewone’ consument. Hij wil ook dat zijn bestelproces gemakkelijk, efficiënt en vooral ook snel verloopt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je zakelijke klant zo eenvoudig mogelijk een bestelling kan plaatsen in jouw B2B webshop?

Het vergemakkelijken van het bestelproces voor de zakelijke klant heeft voor zowel de klant als voor jou als webwinkelier voordelen. Hoe aantrekkelijker het bestelproces, hoe eerder (potentiële) klanten geneigd zijn om te kopen. Inspelen op de behoeften van je klanten betekent dus een hogere conversie voor jou.

Ook de cijfers liegen er niet om. Zakelijke inkopers verwachten minstens de helft van hun inkopen de komende jaren online te gaan doen. Als jouw webshop hier niet klaar voor is, zul je klanten verliezen. Zorg er daarom voor dat B2B inkopers gemakkelijk kunnen bestellen in jouw webshop.

7 tips voor bestelgemak in je B2B webshop

 1. Excel bestellijsten importeren
  Maken veel van jouw inkopers gebruik van Excel lijsten voor het inventariseren van bestellingen? Dan is het verstandig om in te spelen op deze manier van werken. Binnen deze organisaties voegen inkopers hun gewenste producten toe aan een Excel lijst. Deze producten worden vervolgens één voor één opgezocht in je webshop en besteld. Het werkt voor hen een stuk efficiënter als zij deze lijsten direct kunnen importeren in je bestelsysteem. Nóg beter zou het zijn wanneer inkopers via een eigen account een bestelling kunnen toevoegen.
 1. Zoeken op productcode
  Maken jouw klanten geen gebruik van Excel lijsten? Dan kan het goed zijn om het voor hen mogelijk te maken te zoeken op productcode. Zij kunnen dan alsnog de gewenste producten snel vinden in je webshop.
 1. Standaard bestellijsten
  Nog makkelijker zijn standaard bestellijsten. Vaak hebben inkopers na een bepaalde tijd steeds weer dezelfde producten nodig. Het is erg omslachtig als hij deze bestelling dan elke keer van vooraf aan moet plaatsen. Makkelijker zou zijn als er een lijst aanwezig is in het account die de inkoper kan gebruiken. Zo’n standaard bestellijst kan zorgen voor een omzetgroei tot wel 70%!
 1. Bestellen vanuit eigen ERP of inkoopsysteem
  Ultiem gemak? Door het gebruik van een PunchOut OCI of cXML koppeling kan de klant vanuit het eigen ERP of inkoopsysteem bestellingen plaatsen in jouw webshop. De productinformatie en prijzen worden doorgestuurd naar het ERP of inkoopsysteem en zijn altijd up to date. Wanneer de bestelling is goedgekeurd, ontvang jij deze in je webshop.
 1. Verschillende online inkooprollen
  Ondanks dat de zakelijke inkoper steeds minder verschilt van de gewone consument, zit een zakelijke aankoop nog steeds anders in elkaar dan een particuliere aankoop. Zo zijn er bij een B2B bestelling vaak meerdere mensen betrokken die ook allemaal andere bevoegdheid hebben. Je kan het de B2B inkoper daarom een stuk gemakkelijker maken wanneer je webshop deze verschillende rollen faciliteert.