Gepubliceerd op 13 december 2017

Kim Jong-un laat een scheet…

En zowel de Zuid-Korea, de VS en Japan vliegen in de stress. Nu importeert u toevallig een aantal essentiële elektronische onderdelen uit Zuid-Korea. In hoeverre heeft uw bedrijf last van een te trage levering uit het Verre Oosten? Of als de levering helemaal stopt… We slaan nu even de krant open en we gaan kijken naar de politieke en maatschappelijke risico’s en de mogelijke effecten op uw bedrijf. Het lijkt op niet meer dan een leuke mindgame, maar dat is het niet…


Als directeur-eigenaar ben je verantwoordelijk voor de strategie van uw bedrijf. Rode draad is het plannen op de lange termijn. Waar gaat u heen met uw bedrijf, de stip op de horizon, missie/visie etc. U kent deze ‘drill’. Ontwikkelingen in de maatschappij zoals technologie, consumentengedrag etc. neemt u daarin mee. Maar ook inzicht in de risico’s van uw strategisch plan hoort bij uw plan. En even voor de duidelijkheid: risico is de mate van onzekerheid van het behalen van uw doelen.

Maar nu even de krant openslaan: Brexit

Groot-Brittannië (de UK) is een grote handelspartner van Nederland. Handelt u direct of indirect met de UK dan is de kans groot dat u de gevolgen van de Brexit gaat merken. Er is geen vrijhandel meer, dus dat betekent douaneformaliteiten, vertraging van de levering, wisselkoers, extra kosten en bovenal een verschuiving van aansprakelijkheid. Het risico van productaansprakelijkheid ligt bij de fabrikant (als deze in de EG is gevestigd) of anders bij de importeur. Heeft u al een alternatief? Hoe gaat u om met deze extra kosten? Is doorbelasten naar uw klant mogelijk?

Volgende pagina: #MeToo

Wat begonnen is als een simpele hashtag is inmiddels uitgegroeid tot een mondiaal debat over macht, machtsmisbruik in relatie tot seksueel misbruik. Een hand op knie leggen kan ineens anders worden uitgelegd. Hoe is de cultuur in uw bedrijf? Of -als u bestuurder bent van een sportvereniging- hoe is de cultuur in uw sportvereniging? Hoe gaat u met uw werknemers om? Is aanraking opeens een besmette handeling?

Als u of een van uw mensen wordt beschuldigd van #MeToo-gedrag is de reputatieschade een feit.

Never ending story: het klimaat

Lijkt een inkopper, maar de veranderingen in het klimaat zijn eigenlijk al geen risico meer. Het is een feit. We zien de extremen in het weer toenemen. Verzekeraars zien de schades als gevolg van de klimaatveranderingen alsmaar toenemen. Recente voorbeelden: files halen weer record na record. Oorzaak: het regent extreem hard en lang. Waterschades als gevolg van lekkages nemen toe. Overstromingen, langdurige bosbranden in Zuid-Europa etc.

U heeft een bouwbedrijf. Hoe gaat u hiermee om. Duurzaam bouwen? Net als al uw collega’s kilometers zonnepanelen aanleggen? Maar komen deze wel op tijd, of staan de panelen in de file?

Deze brede maatschappelijke en politieke ontwikkelingen hebben hun uitwerking op de verschillende bedrijfstakken. De boodschap is dan ook: volg de ontwikkelingen realiseer je dat deze ontwikkelingen vroeger of later je bedrijf gaan raken. Bij het maken van strategische keuzes is het verstandig hier rekening mee te houden.
Wilt u een keer met ons hierover vrijblijvend komen praten? De deur staat open!

George Hoogkamer is directeur van Hoogkamer Assurantiën en Hoogkamer Consultancy te Lisse. George is voorzitter Alverha en bestuurslid bij Bedrijfsleven Bollenstreek
Telefoon 0252 – 43 60 70
www.hoogkamer-assurantien.nl