Gepubliceerd op 13 december 2017

De accountant gecontroleerd

Ja, dat gebeurt ook. Heeft u daar wel eens aan gedacht? De accountant controleert niet alleen, maar dient ook zelf de toets der kritiek te doorstaan.

U kent de accountant vast als iemand die u als ondernemer het hemd van het lijf vraagt. Hij vraagt om procesbeschrijvingen, specificaties, belastingaanslagen, notulen, documentatie en uitleg om uiteindelijk tot dat weloverwogen advies of tot die goed onderbouwde verklaring te kunnen komen. Daar moet u als gebruiker tenslotte op kunnen vertrouwen.

Bestaansrecht

Vertrouwen van u in ons werk is ons bestaansrecht. Dát is dus ook onze intrinsieke motivatie om dit werk te doen; uw vertrouwen verdienen en behouden. We zijn een wettelijk beschermd beroep en ja ‘adel verplicht’. Dus wordt ook het werk van de accountant gecontroleerd.

Door wie? Door u als klant bijvoorbeeld, bij het bespreken van concepten. Door een collega van binnen of buiten de accountantspraktijk, die een tweede review op het werk doet. Door de Belastingdienst die een boekenonderzoek komt uitvoeren op het werk als we administratieve werkzaamheden verrichten.

Toezicht

Maar we worden ook gecontroleerd door de Raad voor Toezicht. Deze Raad houdt toezicht op de kwaliteit van onze beroepsuitoefening door middel van het uitvoeren van kwaliteitsbeoordelingen. Ook als accountantskantoor word je periodiek het hemd van het lijf gevraagd. Zijn we wel goed verzekerd? Wie vervangt ons bij ziekte? Maken we onderscheid tussen hoofd- en bijzaken door het kijken naar significante aangelegenheden? Hebben we de nieuwe NVKS al geïmplementeerd? Voldoen we aan de permanente educatie zodat we bijblijven in ons vak?

Inleven in de klant

Het zijn allemaal relevante vragen en als accountant kun je je dan ook ineens héél goed inleven in de positie van je klant. Want natuurlijk zie je het belang van de controle, maar ook wij zijn beducht voor bureaucratie. Ook wij beseffen dat controle kan leiden tot het ontvangen van kritiek. Maar ook wij weten dat er, nadat je even op kritiek gekauwd hebt, gedachteprocessen op gang komen die tot groei en verbetering leiden.

Toekomst

Na jarenlange introspectie en navelstaren wordt in het nieuwe visiedocument ‘Een beroep met toekomst’ van de NBA de blik weer meer naar buiten gekeerd. Onze kwaliteit is pas goed als ú ons en ons werk betrouwbaar acht. Vertrouwen en controle gaan hand in hand. Vertrouwen zonder controle is immers ‘blind’ vertrouwen.

Annette Houwaart-Nonhof AA

Accountantspraktijk Houwaart B.V.
E-mail info@accountantspraktijkhouwaart.nl

www.accountantspraktijkhouwaart.nl