Gepubliceerd op 27 maart 2018

Feestelijk jaar voor Hotel Haarhuis

Het is een bijzonder jaar voor Best Western Plus Hotel Haarhuis in Arnhem: op 1 mei 2018 is het precies honderd jaar geleden dat het befaamde en populaire Arnhemse hotel werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Eigenaar Arjen de Vries en zijn team zijn druk bezig met de voorbereidingen van alle festiviteiten die plaats zullen hebben rondom het jubileum. “Er staat heel veel te gebeuren. 12 mei hebben we een jubileumtheateravond. Ik kan er nog niet alles over verklappen, maar het wordt spectaculair dat is zeker. In ons eigen gebouw gaan we een theater opbouwen en een bijzondere artiest zal de avond verzorgen. Onder andere gasten die vaak bij ons logeren, zullen we uitnodigen. In het najaar organiseren we een charity-avond waarvan de opbrengst naar een nader te bepalen Arnhems goed doel gaat. En intussen hebben we een aftelklok en kleden we de galerij op de tweede verdieping aan met een historisch overzicht in foto’s.

In mei gaan we ook alle 100-jarigen die in Arnhemse verzorgingstehuizen wonen bezoeken. Ook brengen we een aantal klassieke gerechten van weleer – zoals Agnès Sorel en de Sole Picasso – tijdelijk terug op onze menukaart, uiteraard met de afwerking van nu. Van de gemeente Arnhem hebben we als jubileumcadeau een reeks reclame-uitingen in alle abri’s gekregen, een erg sympathiek gebaar. Heel Arnhem zal weten dat we jarig zijn.”

Nieuwe kamers
Arjen de Vries is er de man niet naar om rustig achterover te leunen. “Klopt, we zijn altijd bezig om het hotel te optimaliseren. In 2013 hebben we een heel nieuw hotelgedeelte geopend en aanstaande april worden in dat gedeelte 6 prachtige kamers geopend op de vijfde etage. Twee van de kamers zijn uitgerust met een sauna en een bubbelbad. Vier zijn ingericht voor long stay met onder andere een kitchenette. De gasten krijgen het prachtige uitzicht over de stad er gratis bij. Naar het noorden over de binnenstad en naar het zuiden richting de Rijn. In de zomer gaan we het restaurantgedeelte een grote opknapbeurt geven en in het najaar krijgen onze vergaderzalen een touch-up, en dan zijn we voorlopig even rond.”

Locatie
De hotelier heeft een onverminderd vertrouwen in de locatie van zijn hotel. “We hebben hele lastige jaren achter de rug vanwege de bouw van het nieuwe centraal station en het feit dat het jaren langer duurde dan verwacht. Het lange wachten is beloond met het ontstaan van een enorm dynamisch gebied. Het begint nu een beetje uit de verf te komen, dat heeft onder andere te maken met een aantal nieuwe horecazaken en de bioscoop. Binnen die stationsdynamiek en bedrijvigheid fungeren wij als een rustpunt. Steeds meer mensen weten ons restaurant & bar Perron 5 te vinden, op zaterdag zit het hier bommetje vol en ook tijdens de zogenaamde daluren – in de middag rond 15.00 uur – is er veel aanloop. Het is een populaire pleisterplaats van rust en intimiteit tussen alle hippe horecazaken in. Zoals gezegd gaan we het deze zomer opknappen. We hopen dat het nog meer een plek gaat worden waar Arnhemmers elkaar kunnen ontmoeten.”

Verduurzamen
De energieke hotelier heeft ook plannen om zijn hotel verder te vergroenen. “Waarom? Nou, ik wil een gezond bedrijf achterlaten voor een nieuwe generatie en daarnaast vind ik ook dat je als ondernemer je bijdrage moet leveren. Haarhuis is een oud gebouw, het is lastig om het volledig te verduurzamen, maar we doen ons best. Volgend jaar wil ik zonnepanelen op het dak laten aanleggen. Het is een groot dak dus we kunnen er heel wat kwijt. Ook willen we in de toekomst onze gevel vergroenen en alle lampen vervangen door Led-verlichting. De verduurzaming zal ver gaan, tot in de kleinste details. Daarbij moet je denken aan zeepjes en wasmiddelen. We zijn al bezig om onze gasten bewust te maken van het energie, – en waterverbruik. Zo hangen er binnenkort bordjes in de badkamers waarop staat dat je met maximaal 5 minuten behoorlijk veel water kunt besparen met douchen. We willen onze gasten niet betuttelen, maar meenemen in het bewustzijn. Dat wordt heel erg gewaardeerd, iedereen wil zijn steentje bijdragen.”

Toekomst
Arjen de Vries ziet de toekomst van Hotel Haarhuis met vertrouwen tegemoet. “Ja. Zeker. Ik heb altijd vertrouwen gehouden ook in de magere jaren als gevolg van de economische crisis. Ik heb Haarhuis in 1999 gekocht, dat is al weer bijna twintig jaar geleden. Mijn werk doe ik elke dag weer met heel veel plezier. Ik wilde eigenlijk geschiedenis gaan studeren, maar op aanraden van mijn moeder ben ik naar de Hogere Hotelschool gegaan. Dat had ze goed ingeschat want ik voel mij thuis in de gastvrijheidindustrie. Haarhuis is een dynamische omgeving waar geen dag hetzelfde is en erg leuke mensen werken die elke dag hun uiterste best doen voor onze gasten. Ik weet niet of ik zo’n hotelier word die op zijn tachtigste nog in het hotel rondloopt en de versheid van de broodjes controleert, maar ik hoop het nog wel een aantal jaren te kunnen doen. “ «

Best Western Plus Hotel Haarhuis
www.hotelhaarhuis.nl