Gepubliceerd op 1 november 2016

“Automatisering is belangrijkste onderdeel binnen veel bedrijven”

foto-10-11“De gemiddelde mkb-ondernemer weet nog altijd te weinig van IT en automatisering en is daardoor ook huiverig om te kiezen voor een hosting/cloud-oplossing.” Dat zegt Robert Procee, directeur van ViaData in Heerenveen. Hij vindt dit jammer, omdat de voordelen van cloud legio zijn en bovenal de veiligheid veel beter geborgd kan worden. Toch ziet hij de houding van ondernemers wel langzamerhand veranderen. “Cloud is zich aan het bewijzen en dat gegeven verspreid zich snel.”

Ergens begrijpt Procee de houding van de ondernemers nog wel. Waar je voorheen een eigenserverpark had of een server op kantoor had staan, daar zorgt een cloud-oplossing voor een hele andere situatie. Procee: ”Een eigen serveromgeving is dan niet meer nodig. Dagelijks gaan je gegevens naar een optimaal beveiligd datacenter, waar de kans op diefstal, brand of andere calamiteiten vele malen kleiner is dan op je eigen kantoor. Bovendien, en dat is tegenwoordig heel gewoon aan het worden, bestaat de mogelijkheid om je gegevens in twee aparte datacenters op te slaan. Mocht er onverhoopt toch iets met de ene gebeuren, dan staan al je gegevens veilig in het tweede datacenter. Dat is de kracht van cloud, iets wat je niet snel in je eigen serveromgeving zou doen.”

Investeren in een nieuwe server is er met de migratie naar een cloudomgeving niet meer bij. Procee: ”De investeringen vinden in de datacenters plaats. Als klant betaal je een vast bedrag per maand om je gegevens daar op te mogen slaan. Dit hoeft niet per sé goedkoper te zijn, maar je weet wel wat je vaste kosten voor ICT per maand zijn.”

TWIJFEL
Met name bij bedrijven waar de IT binnen de organisatie geborgd is, ziet Procee nog wel eens twijfel om over te stappen naar de cloud. “De systeembeheerder kijkt daarbij sterk naar zijn eigen positie. De financieel manager kijkt naar de kosten-baten kant en weegt vervolgens af wat het meest aantrekkelijk is. Daarbij vergeet hij vaak de kosten die personeel, stroom, koeling en calamiteiten in de IT binnen de eigen organisatie met zich meebrengt. En ook IT-managers zijn nog niet allemaal overtuigd van de voordelen van cloud.”

TEKORT
Toch ziet Procee een kentering. “Steeds meer ondernemers beseffen welke voordelen een goede en veilige IT-omgeving biedt. Mijn verwachting is dan ook dat er in de komende jaren een tekort aan datacenterruimte gaat ontstaan. Steeds meer ondernemers gaan namelijk voor de cloud-oplossing kiezen. En als ook de kleinere mkb-ondernemer nog overstag gaat, kan er al snel een tekort ontstaan.”

Met name het veiligheidsvraagstuk is daar debet aan, denkt Procee. “De cybercriminaliteit neemt toe, dat weet iedereen. Vooral NAW-gegevens van klanten zijn dusdanig veel geld waard, waardoor partijen daar grof geld voor willen betalen.” De recente overname van LinkedIn door Microsoft voor 26,2 miljard dollar is daar een goed voorbeeld van.

WETGEVING
Daar komt nog bij dat wetgeving omtrent datalekken ondernemers verplicht er alles aan te doen om deze gegevens te beschermen. Procee: ”Er is nog geen jurisprudentie over, maar er zijn al wel wat zaken voorgevallen. Bedrijven hebben de plicht persoonsgegevens zo goed mogelijk te beschermen. Gaat het toch mis en je kunt niet bewijzen dat je alle mogelijke veiligheidsmaatregelen
hebt genomen, dan zitten daar hoge boetes aan vast. We spreken van een datalek als persoonsgegevens in handen vallen van derden, die geen toegang tot die gegevens zouden mogen hebben.” Veel mkbondernemingen kunnen hier dus al snel mee te maken krijgen. Binnen de cloud-oplossing wordt optimale veiligheid gegarandeerd. “Hoewel 100 procent veiligheid niet bestaat”, voegt Procee er eerlijk aan toe. “Maar, ik durf de stelling wel aan dat een cloud-oplossing vele malen veiliger is dan een server op kantoor.”

BELANGRIJKSTE BEDRIJFSMIDDEL
“De bewustwording bij veel mkb-ondernemers over het belang van IT is er nog onvoldoende”, vindt Procee. “Werkt het een dag niet of werkt het traag, dan verstoord dat veel processen binnen je bedrijf, dat wordt veel te gemakkelijk geaccepteerd. Ik snap dat niet. IT is het belangrijkste bedrijfsmiddel binnen je onderneming geworden. Voorkom dat het mis gaat en geef die sores uit handen, zou ik daarom zeggen. Leg het bij een partij neer die daar goed mee om kan gaan.”

Als voorbeeld noemt hij een ondernemer die al jarenlang klant is bij ViaData. “Om de drie à vier
jaar kocht hij een nieuwe server met toebehoren”, geeft Procee aan. “Zo’n drie jaar geleden echter vond er een omslag binnen zijn bedrijf plaats en ging hij veel meer gebruik maken van het internet. Daardoor nam de vraag naar zijn producten toe en dat zorgde voor een enorme datagroei. Hij had vervolgens een nog grotere of meerdere servers aan kunnen schaffen, maar koos toen voor de cloud. Dat paste namelijk veel beter bij zijn nieuwe situatie.”

JONGE ONDERNEMERS
“Kijk, ik kom bij veel bedrijven over de vloer en die zijn vooral bezig met hun corebusiness, logisch. Maar, een goed functionerende ICT-omgeving en meer gebruik maken van de mogelijkheden die automatisering biedt, kan je werk zoveel beter en sneller maken. Je kunt de markt nog veel beter bewerken dan je gewend was en kunt nieuwe omzet aanboren. Dat is iets waar veel meer over nagedacht zou moeten worden. De ondernemer die IT daadwerkelijk centraal gaat stellen in zijn bedrijfsvoering, gaat daar veel voordeel uit halen. Jonge ondernemers, zo zien wij, groeien daar heel anders mee op. Zij hoeven die keuze niet eens meer te maken.”

Meer info: www.viadata.nl

Tekst: Henk Poker / Fotografie: Gerrit Boer

Onze partners