Brexit: experts aan het woord!

4 februari 2020 16:15

Brexit: experts aan het woord!

Per 1 februari is Brexit een feit. Dan geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Daarna gaan de import en export naar het Verenigd Koninkrijk (VK) veranderen. Ook dat is een feit. Hoe dat impact heeft op uw bedrijf, vertellen Marco Platvoet, expert bij de KVK, en Roel van ’t Veld, expert bij de Douane.

Roel van ’t Veld is adviseur bij de Douane op het gebied van Brexit. Hij beantwoordt vragen van ondernemers, ook op het gebied van export naar het VK. Hij ziet een ontwikkeling in de vragen van de laatste tijd: “We zijn nu wel voorbij het stadium van vragen als: Betekent Brexit dat ik ook aangifte moet doen als mijn producten uit Schotland komen?”

De vragen worden naar zijn ervaring steeds specifieker. Vooral ondernemers in bijzondere situaties komen nu met vragen.

Als voorbeeld noemt Roel een leverancier van koffiecups. Deze leverancier importeert bonen uit het VK, maalt ze in Nederland en stuurt ze dan weer terug naar het VK. Straks, na de overgangsperiode, moet deze ondernemer zowel bij import van de koffie in Nederland als invoer van de cups in het VK invoerrechten betalen. "Opeens bedenken ze nu: ‘Dit is veel groter dan wat ik ooit gedacht had’. Het kwartje valt."

Basale vragen

Aan de andere kant zijn er ook vragen die niet worden gesteld. "Type vragen als: wat moet ik doen als ik vanuit het VK terugkeer met pallets?" Bepaalde houtsoorten kunnen namelijk niet zomaar terug de EU in. Hij weet niet precies waarom die vragen niet komen. "Misschien schroom of onwetendheid? Ze weten wel dat de handel met het VK gaat veranderen, maar hebben (nog) niet door dat zij daar ook mee te maken krijgen."

De onwetendheid kan volgens Roel misschien verklaard worden omdat een deel van de ondernemers de afgelopen 30 jaar alleen binnen de EU heeft gehandeld. "Toen maakte het niet uit of je naar Appelscha, Düsseldorf of Southend-on-Sea ging. Het enige wat je moest doen, was een ticket boeken voor de ferry."

Er is nu nog tijd om alle vragen te stellen, zegt Roel. Ook hele basale. "Graag zelfs! Zelfs de vragen over aangifte bij import uit Schotland. Durf te vragen!"

Gevolgen voor de Douane

Voor de Douane zijn de gevolgen van Brexit groot. Zo zijn er 928 nieuwe medewerkers geworven en opgeleid. Roel legt uit dat ondernemers sowieso  te maken krijgen met de Douane. "Of de EU en het VK afspraken maken of niet, Brexit betekent sowieso aangiftes doen na de overgangsperiode," legt hij uit. En dat betekent dat er een slagboom staat. "Een digitale slagboom weliswaar."

Dat brengt Roel ook op het uit de wereld helpen van een wijdverbreide misvatting: het idee dat je naar een loket gaat waar je aangifte doet met je papierwinkel. Het beroepsverkeer moet digitaal aangifte doen. "Als je dat niet doet, hoef je niet eens naar de ferryhaven te rijden."

Sparringpartner gewenst

Roels couterpart bij de KVK is Marco Platvoet. Hij houdt zich als Brexit-expert van KVK met veel dingen bezig. Hij is niet alleen betrokken bij artikelen voor KVK en Brexitloket.nl, maar ook bij de beantwoording van rechtstreekse vragen van ondernemers.

Vragen die niet direct aan de telefoon beantwoord kunnen worden, krijgt hij voorgelegd. Meestal zijn dat specialistische vragen over invoerrechten en btw. De meeste importvragen die hij krijgt gaan over webshops en producten.

Ondernemers hebben zorgen, merkt Marco. Ze willen weten wat voor consequenties invoerrechten hebben op hun verkoopprijs. "Gaan we die pijn delen, of leg ik dat volledig bij de klant neer? Bedrijven zoeken naar een sparringpartner om met hen mee te denken."

Om zulke zorgen weg te nemen, legt hij hen geduldig uit welke scenario’s kunnen plaatsvinden. Grensformaliteiten komen er sowieso, want na de overgangsperiode is het VK hoe dan ook een land buiten de EU interne markt en de douaneunie.

Maar wat er precies gebeurt, hangt ervan af of de EU en het VK vóór het einde van de overgangsperiode afspraken kunnen maken over de handel.  Als er helemaal geen afspraken komen, is er alsnog een no deal-Brexit na 31 december 2020. "En dan gaan de WTO-regels gelden", zegt Marco. Hij schetst ondernemers altijd de verschillende scenario’s, ook het worst case-scenario van een no deal-Brexit.

Engelse drop, eieren en vis

Veel vragen van ondernemers gaan over invoerrechten. "Gelden er binnen de WTO-regels invoerrechten?" is een veelgestelde vraag. Marco kijkt dan samen met die ondernemers naar hun producten. "Ik leer ze hoe ze de goederencode kunnen opzoeken, en we kijken samen in de Market Access Database: zijn er straks überhaupt invoerrechten op dit product?"

Veel producten zijn sowieso vrij van invoerrechten, legt Marco uit, zoals geneesmiddelen, mobiele telefoons, drank, Engelse thee, parfum. Ze gaan bijvoorbeeld wel gelden voor vis, eieren, kleding en schoenen. "Maar ook iets als Engelse drop, hoewel dat al vaak niet meer in het VK wordt geproduceerd."

Over de import van welke producten komen de meeste vragen binnen? Marco hoeft niet lang na te denken: "Kleding en English Blend-thee." Maar ook over machines en machineonderdelen krijgt hij veel vragen. Marco geeft aan dat dat soms complexe vragen zijn: "Het kan zijn dat bedrijven onderdelen beter uit andere EU-landen kunnen halen."

Schroom niet en stel je vragen!

Roel noemt Brexit "een van de meest enerverende perioden die je kunt meemaken". "De wereld is steeds meer bezig met ketens in elkaar te laten lopen en handelsakkoorden af te sluiten – en dan opeens gebeurt het tegenovergestelde. Alles wat we in elkaar hebben gezet, gaan we weer uit elkaar sleutelen." Natuurlijk roept dat onduidelijkheden op.

Een ding vindt hij dus belangrijk om nog te benadrukken aan ondernemers: "Schroom niet en stel je vragen!"

Heeft u een vraag? Neem dan contact op met het Brexitloket.

Wilt u onderzoek doen naar de gevolgen van Brexit op uw import en export? Doe dan de Brexit Impact Scan!

Bron: www.brexitloket.nl/experts-aan-het-woord/durf-te-vragen

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.