Gepubliceerd op 21 januari 2021

4 tips voor jouw persoonlijke ontwikkeling als ondernemer

Als ondernemer wil je je ontwikkelen. Dat houdt niet alleen het groeien van je bedrijf in, maar ook jouw persoonlijke ontwikkeling als ondernemer. Jij bent zelf immers cruciaal voor het slagen van je bedrijf. Bij lang niet alle ondernemers is het zakelijk denken intuïtief en is het in plaats daarvan een leerproces met vallen en opstaan. Je hoopt er gaandeweg beter en succesvoller in te worden. We geven vier tips voor jouw persoonlijke ontwikkeling als ondernemer.

Business coach

Wil je je persoonlijke ontwikkeling als ondernemer echt serieus aanpakken, dan kun je investeren in de diensten van een business coach. Zo’n business coach heeft ruime ervaring in de zakenwereld en kan jou analyseren. Vervolgens kan hij of zij je voorzien van handvaten die jou kunnen helpen in jouw persoonlijke ontwikkeling als ondernemer. Je wordt zo begeleid in het beter worden als ondernemer. Natuurlijk kost het geld, maar het is wel een investering in jezelf die zich terug gaat betalen in het succesvol ondernemen. Je kunt een business coach in Amsterdam of andere plekken in Nederland inschakelen om je te helpen.

Sparren met andere ondernemers

Heb je niet de middelen om te investeren in de diensten van een business coach? Dan kun je proberen of je met andere ondernemers kunt sparren om wat van ze te leren. Hiervoor kies je idealiter een ondernemer met wat meer ervaring of een jonge ondernemer die het in het bloed heeft en al snel succes heeft geboekt. Beiden kunnen je wat leren over succesvol ondernemen. Dit hoeft in de meeste gevallen niet meer te kosten dan een zakelijke lunch op jouw kosten waarbij je je vragen kunt stellen en kunt sparren met de ander.

Afstand leidt tot nieuwe inzichten

Veel ondernemers werken zich kapot omdat ze weten dat tijd geld is. Er is natuurlijk niets mis met hard werken, want zonder noeste arbeid kun je doorgaans niet slagen als ondernemer. Maar als je constant ‘aan’ staat, neem je nooit afstand tot je werk. En als je geen afstand neemt, kun je de zaken ook niet goed analyseren. Het helpt juist om af en toe eens rust te pakken, want dat zijn nu juist te mensen waarop er ongedwongen goede ideeën ontstaan die van waarde kunnen zijn voor jouw onderneming.

Stel doelen en uitdagingen

Je richt doorgaans een eigen bedrijf op omdat je geld wilt verdienen zonder dat voor een baas te hoeven doen. Dat is een prima motivatie om aan het werk te blijven, maar zonder jezelf specifieke doelen en uitdagingen te stellen kan het vuur er op een gegeven moment uit gaan. Dit terwijl je als je jezelf een uitdagend doel stelt extra hard je best zult blijven doen om dat doel te bereiken. Zo verg je meer van jezelf als ondernemer en bereik je eerder succes. Doelen kunnen gaan over een gewenste omzet, een aantal filialen of een aantal klanten, om maar wat voorbeelden te noemen.

Belangrijk is dat je niet eindeloos op dezelfde voet verder blijft gaan. Zekerheid en continuïteit zijn fijn, maar de motivatie ligt in de groei en jezelf uitdagen om een betere ondernemer te worden. Succes gewenst met het werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling als ondernemer!

Onze partners