Gepubliceerd op 14 september 2018

Steeds meer aanbestedingen van circulair kantoormeubilair

Bouwen voor de toekomst wint terrein. Steeds meer architecten en aannemers willen niet alleen meer bouwen aan het kantoor dat ze nu nodig hebben, maar ook bouwen aan een betere wereld. Een wereld met minder verspilling van grondstoffen en met zoveel mogelijk hergebruik. Circulair bouwen wint in rap tempo terrein. Dat betekent ook dat er steeds meer aandacht komt voor een circulaire inrichting. En dat gaat verder dan wat meubels uit de kringloop neerzetten.

Circulaire kantoorinrichting

Een kantoor circulair inrichten, begint met het gebruik van materialen die herbruikbaar of afbreekbaar zijn. Tapijt bijvoorbeeld, deuren, kozijnen en ook kantoormeubilair. Gespecialiseerde kantoorinrichters als Albeka Kantoormeubelen worden ingeschakeld om bedrijven in te richten met gebruikt meubilair. Meubilair dat helemaal nagelopen is en net zo goed is als een compleet nieuwe inrichting. Beter zelfs: want een circulaire inrichting houdt rekening met het milieu. Bovendien is circulair inrichten ook gewoon een slimme optie. Een ondernemer kan duizenden euro’s besparen door te kiezen voor circulaire kantoorinrichting.

Circulair bouwen gestimuleerd door de overheid

Circulair bouwen staat ook hoog op de politieke agenda. De overheid heeft vastgelegd dat in 2030 bij de helft van alle bouwprojecten circulair moet worden gebouwd. Dat betekent automatisch dat er ook circulair moet worden ingericht. Vanaf 2050 mag er zelfs alleen nog maar circulair worden gebouwd.

Circulair inrichten als visitekaartje

Een circulair kantoor met een evenzo circulaire inrichting is niet alleen goed voor de toekomst, het maakt ook indruk op klanten. Dat is ook een van de redenen waarom steeds meer bedrijven de publiciteit opzoeken met de bouw van een circulair kantoor. Zo is bijvoorbeeld het Voedingscentrum in Den Haag volledig circulair ingericht. Ook bij het stadskantoor in Wageningen en bij duurzaam adviesbureau Copper8 is alles te recyclen en opnieuw te gebruiken.

Nog veel kansen

Met een totaal kantoorvloerenoppervlak van 40 miljoen vierkante meter, zijn er in Nederland nog genoeg uitdagingen op het gebied van circulair inrichten. Als al die kantoren hun bedrijf inrichten zonder dat het afval oplevert, valt er een hoop winst te behalen. Het circulair aanbesteden van meubilair is een goed begin.

Onze partners