Gepubliceerd op 8 augustus 2018

Hoe gezond is jouw bedrijf?

Het antwoord op deze vraag is simpel: Zo gezond en gelukkig als mijn werknemers zijn!

Het is tegenwoordig helemaal niet raar om één of meerdere werknemer(s) in de ziektewet te hebben wegens een burn-out. Het treft elke leeftijdsgroep. Van afgestudeerde starters tot doorgewinterde senior medewerkers. Herken je dit probleem als leidinggevende, werkgever of manager? Vind de oplossing hieronder.

Zieke medewerkers? Ziek bedrijf!

Een burn-out wordt in de huidige prestatiegerichte maatschappij als een zwakte gezien. Medewerkers die omvallen worden vervangen. Maar wat is de echte boodschap van een zieke medewerker? We willen allemaal een prettige werksfeer en als die er niet is, dan vreet dat aan jouw medewerkers.

Als er geen gezonde werksfeer hangt binnen een bedrijf vallen de medewerkers vanzelf stuk voor stuk om. De oplossing ligt dus bij de bedrijfsvoering? Grotendeels, en toch is dat niet alles.

Energieke mind-set

Tijden veranderen en medewerkers worden verwacht mee te veranderen. Naast het feit dat er door onderbezetting meer gedaan moet worden in evenveel tijd, moet het vaak ook nog op een andere manier dan de werknemers gewend zijn. Dit brengt stress mee: ‘gaat het wel goed’, ‘komt het wel op tijd af’, ‘op deze manier doe ik het werk maar half’. De kern van de oplossing is energie en flexibiliteit. Wanneer het werk, het team of de verantwoordelijkheden meer energie nemen dan geven, gaat het de verkeerde kant op. De mind-set van de werknemers is cruciaal. Worden werkzaamheden ervaren als energievretend of energie gevend? Kan een medewerker meebuigen of is er sprake van weerstand?

De graadmeter

Als leidinggevende is het dus allereerst belangrijk om te weten wat de gezondheid van het bedrijf kan herstellen, alleen medewerkers kunnen dit aangeven. Vraag hen daarom naar hun mening. Daarnaast is het cruciaal dat de medewerkers gemotiveerd blijven. Het bedrijf is gezond als de medewerkers energieker naar huis gaan dan dat ze binnen zijn gekomen!

Lukt het nog niet om het voor elkaar te krijgen de medewerkers met een lach naar huis te sturen? Neem dan nu contact op met Kies Koers via www.kieskoers.nl of bel 06- 44832771.

Onze partners