Gepubliceerd op 2 december 2016

Sturen op managementinformatie

sturen_op_managementinformatie_foto_a_optOm een bedrijf goed aan te kunnen sturen is betrouwbare managementinformatie onmisbaar. Accurate informatie levert veel op. Zoals een efficiëntere bedrijfsvoering en sneller kunnen inspelen op (markt)kansen en bedreigingen.

Voor u als ondernemer is het 
belangrijk om te weten hoe het 
bedrijf ervoor staat. Want wie over de juiste cijfers beschikt, heeft beter zicht op de bedrijfsprestaties en kan meer uit de business halen. Managementinformatie is hier het sleutelwoord. De ondernemer die realtime beschikt over relevante informatie, is in staat om bijvoorbeeld zijn bedrijfsprocessen te optimaliseren, tijdig zaken bij te sturen, beter te benchmarken, de strategie te toetsen én prognoses te maken. “Snel veranderende omstandigheden dwingen een ondernemer meer dan voorheen om tussentijds de vinger aan de pols te houden”, aldus Maarten de Rouw, partner accountant bij Baker Tilly Berk. Maarten: “Wat is de actuele stand van zaken binnen mijn onderneming? Betrouwbare en tijdige managementinformatie, afkomstig uit een perfecte administratie, is een goed meetinstrument om bij de les te blijven ten aanzien van marktontwikkelingen en de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan de mkb‘er in de fietsindustrie die met één druk op de knop kan zien naar welk type fiets de meeste vraag is, welke verkoopprognoses daaruit geëxtrapoleerd kunnen worden en of de voorraad wel goed afgestemd is op de vraag.”

Eerst automatiseren 


Maarten: “De basis voor betrouwbare managementinformatie is een administratie die up-to-date is. Dat begint bij een goede inrichting van de administratie. Maar ook alle administratieve processen eromheen moeten goed aansluiten op de administratie. Daarnaast zijn er diverse ICT-tools, die ingezet kunnen worden voor maximale efficiency van die administratieve processen. Denk daarbij aan het inscannen van facturen met een smartphone. Uiteindelijk bepaal je welke managementinformatie nodig is en richt je een dashboard in, zodat er 24/7 inzage is in die informatie.”

Efficiënte bedrijfsvoering


Maarten: “Betrouwbare managementinformatie biedt je de mogelijkheid om je bedrijfs-voering te optimaliseren. Door op vaste momenten de beschikbare informatie te analyseren, krijg je zicht op verbeterpunten, hoe de bedrijfsvoering efficiënter kan. Ik snap dat het voor ondernemers lastig is om daar tijd voor vrij te maken. Daarom help ik hen daarbij. Ik kijk samen met de ondernemer naar bijvoorbeeld risico’s in de interne beheersing en kostenbeheersing binnen zijn bedrijf, maar ook naar het rechttrekken van afwijkingen en uitzonderingen die zorgen voor fouten, extra werk of extra kosten. Samen komen we tot praktische oplossingen. Mijn werk als accountant wordt steeds meer een soort business coaching.” De aanpak om van een perfecte administratie naar managementinformatie toe te werken en van daaruit de bedrijfsvoering steeds verder te perfectioneren heeft effect. Maarten: “Een van de ondernemers die ik heb geholpen, heeft onlangs zijn bedrijf voor een mooie prijs verkocht. De maatregelen die we naar aanleiding van de analyse van de managementinformatie hebben getroffen, zorgden er namelijk voor dat het bedrijf financieel steeds gezonder werd. En dat heeft zich terugverdiend in een mooie overnameprijs.” «

Baker Tilly Berk 
/ Maarten de Rouw 
Partner Accountant
www.bakertillyberk.nl