Gepubliceerd op 2 oktober 2017

Bepaal de koers van je bedrijf met slimme managementinformatie

Wie over de juiste managementinformatie beschikt, heeft goed zicht op bedrijfsprestaties. En kan aan meerdere knoppen draaien om tot betere prestaties te komen of meer uit de business te halen.

Waar zit al die data om tot goede managementinformatie te komen? De juiste stuurinformatie boven tafel krijgen uit de enorme brei aan data binnen je organisatie is niet eenvoudig. Zeker niet als je omzetcijfers, winstprognoses, marges, orderverwerking, productiviteit en klantdata ook relevant wilt maken voor het werk van het managementteam en de medewerkers. Het kan wel.

Hoe maak je van data informatie?
Organisaties leggen steeds meer data vast in hun systemen. In de praktijk blijkt dat veel van deze data niet beschikbaar is voor de gebruikelijke rapportages, waardoor rapportages vooral financiële informatie bevatten. Daarnaast worstelen organisaties om data uit meerdere bronnen aan elkaar te koppelen. Zonder goede kennis is dat een arbeidsintensief proces, waarbij de betrouwbaarheid van de informatie ook niet altijd gegarandeerd kan worden.

Informatie voor alle lagenkoers van je bedrijf
De behoefte aan stuurinformatie gaat door alle lagen van de organisatie. Goede management- informatie geeft snel inzicht in de performance van het bedrijf, maar is ook relevant op tactisch en operationeel niveau. Het helpt om problemen tijdig te signaleren en daarop te kunnen anticiperen, om voorspellingen te doen, kansen te signaleren en zo meer uit de business te halen. Om uiteindelijk op elk niveau de juiste beslissingen te kunnen nemen.

Stuurinformatie in de praktijk
Een transportbedrijf kon na de overgang naar een nieuw ERP-pakket geen betrouwbare cijfers uit het systeem krijgen. Het samenstellen van de benodigde data voor een goede managementrapportage kostte erg veel moeite, doordat er veel verschillende bronnen worden gebruikt (boordcomputers, een transportmanagementsysteem en financieel systeem, etc.) binnen het bedrijf. Het grootste probleem voor deze ondernemer was dat hij geen grip meer had op de prestaties van zijn bedrijf. Of überhaupt kon sturen waar nodig was.

Dashboard voor logistieke sectorr
Jan-Willem van Essen, business intelligence- specialist bij Baker Tilly Berk IT Advisory: “Omdat we dit probleem in de logistieke sector veel tegenkomen, hebben wij met organisaties uit de branche een speciaal dashboard ontwikkeld. De KPI’s in dit dashboard bestaan standaard uit omzet per gereden kilometer, kosten per gereden kilometer of marge per kilometer. Door voor de logistieke sector zo’n specifiek dashboard te ontwikkelen, besparen onze klanten die met het dashboard werken veel tijd en zijn resultaten, cijfers en managementinformatie real time inzichtelijk.” “Met de software die voor dit dashboard is ontwikkeld, is het mogelijk om van hoog niveau in enkele kliks in te zoomen naar het meest gedetailleerde niveau, de regel uit de betreffende databron. Daarmee kan de organisatie opvallende zaken signaleren, oorzaak/gevolg analyseren en passende maatregelen treffen. Hiermee kan het rendement van de onderneming aanzienlijk worden verbeterd!”

Van data naar betrouwbare managementinformatie
De business intelligence-specialisten van Baker Tilly Berk IT Advisory helpen organisaties bij het vertalen van data uit meerdere bronnen tot relevante stuurinformatie in overzichtelijke dashboards. “Vanuit uw ambities, bedrijfsvoering en bedrijfsprocessen maken wij de vertaalslag naar een passende oplossing voor uw organisatie.” «

BAKER TILLY BERK IT ADVISORY
Martin van Ernst, partner IT Advisory
Telefoon 06 – 3013 9876
E-mail m.vanernst@bakertillyberk.nl

Jan-Willem van Essen, manager IT Advisory
Telefoon 06 – 1159 3006
E-mail j.vanessen@bakertillyberk.nl

www.bakertillyberk.nl/managementinformatie

Infographic: Studio Lakmoes