Gepubliceerd op 7 november 2018

Zeven financieringsmogelijkheden voor startende ondernemers

Een bedrijf starten kost, naast energie en tijd, ook geld. Hoeveel startkapitaal je nodig hebt, hangt helemaal af van het soort onderneming je wilt gaan starten. De meeste ondernemers kunnen de start van hun onderneming niet (helemaal) zelf financieren. In dit artikel zetten we een aantal financieringsmogelijkheden op een rijtje.

Geld lenen bij de bank

De meeste ondernemers kiezen voor het meest voor de hand liggende: lenen bij een bank. Hiervoor is een goed onderbouwd ondernemingsplan noodzakelijk. Je leent dan een bedrag dat je nodig hebt om de onderneming te starten. Je betaalt dit vervolgens gespreid terug over een vastgestelde periode, tegen een vaste of variabele rente. Heb je een negatieve BKR-registratie? Dan zullen de meeste banken je geen krediet verstrekken.

Mkb-Krediet

Wil je bank je geen lening verstrekken? Dan kun je een midden- en kleinbedrijfkrediet aanvragen. Het gaat hier om een zakelijke lening tussen de € 50.000,- en € 250.000,-. Wil je een lager bedrag lenen? Dan kun je microkrediet aanvragen. Ook als je een bedrijf wilt overnemen, kun je in aanmerking komen voor dit krediet. Je vraagt deze lening aan bij Qredits Microfinanciering Nederland. Je kunt bij dat bedrijf ook coaching krijgen van specialisten.

Borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf (bmkb)

Als je bedrijfsperspectieven goed zijn, maar je onvoldoende financiële middelen hebt, dan kun je een beroep doen op de borgstellingsregeling. Het Ministerie van Economische Zaken staat dan garant voor een deel van de lening. Dit biedt de bank iets meer zekerheid, waardoor de kans dat ze jou een lening verstrekken groter wordt.

Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ)

Als je als startend ondernemer een inkomen hebt dat beneden het bijstandsniveau ligt, dan kun je van een periode van maximaal 36 maanden een beroep doen op aanvullende inkomensondersteuning. Daarnaast kan de gemeentelijke sociale dienst jou een bedrijfskapitaal een lening verstrekken van € 35.130,-. Hierover betaal je rente. Je vindt de aanvraagformulieren voor deze bijstandsverlening bij de Sociale Dienst in je gemeente .

Crowdfunding

Crowdfunding wordt steeds populairder. Letterlijk betekent dit: funding (investering) door de crowd (de massa). Een groep mensen steekt dus geld in een bedrijfsconcept. Om kapitaal te krijgen, kun je een platform voor crowdfunding gebruiken. Je omschrijft hier je idee en je vermeldt daarbij hoeveel geld je nodig hebt. Vervolgens kan iedereen een willekeurig bedrag inleggen tot je het gewenste bedrag hebt opgehaald. Je kunt zelf bepalen of de investeerders uiteindelijk hun geld terug krijgen of niet.

Particuliere investeerders of familie en vrienden

Je kunt er ook voor kiezen om particuliere investeerders te benaderen. Dit houdt in dat zij een deel van hun vermogen investeren in jouw bedrijf. Er zijn ook oud-ondernemers die, naast een investering, ook hun kennis met jou willen delen. Zorg ervoor dat je altijd duidelijke afspraken maakt met een investeringspartij, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Je kunt eventueel ook familie en vrienden inschakelen om jou te helpen met de financiering. Ook hier is het van belang de afspraken op schrift te zetten, zodat niemand voor onaangename verrassingen komt te staan.