"De politiek heeft als doelstelling om Nederland volledig gasloos te krijgen. Wij zijn in de unieke positie om dit een boost te geven!"

15 mei 2019 14:12

"De politiek heeft als doelstelling om Nederland volledig gasloos te krijgen. Wij zijn in de unieke positie om dit een boost te geven!"

Ennatuurlijk bestaat vijf jaar. Dit lustrum is voor ons aanleiding om directeur Erik Stronk eens het hemd van het lijf te vragen. Waar komt Ennatuurlijk vandaan? Waar staan we op dit moment? En minstens zo belangrijk: wat zijn de plannen voor de komende jaren? Een ding is zeker: de ambities zijn groot!

Erik, tot vijf jaar geleden maakte Ennatuurlijk deel uit van Essent. Waarom wilde je graag directeur worden van dit nieuwe bedrijf?

Een van de belangrijkste drijfveren waarom ik hier graag aan de slag wilde, is het milieu. Ik heb zelf kinderen rondlopen die hopelijk nog lang van deze wereld mogen genieten. De mensheid is de aarde enorm aan het belasten en ik vind echt dat de bal nu bij ons ligt om hier iets aan te doen. Verder vond ik het een grote uitdaging om van Ennatuurlijk een trots en autonoom bedrijf te maken. Want het is nogal een verschil of je onderdeel uitmaakt van een grote energiemaatschappij, of dat je een zelfstandig MKB-bedrijf bent. Warmte werd destijds gezien als een bijproduct, wat betekende dat er niet meer echt in geïnvesteerd werd. De nieuwe aandeelhouders PGGM en Veolia dachten hier anders over en richtten Ennatuurlijk op. Zij zagen enorme potentie en zaten te springen om mooie projecten. Over warmtenetten wist ik nog niet zo veel. Wel had ik ervaring met het oprichten en structureren van bedrijven. Er waren en zijn veel groeimogelijkheden voor Ennatuurlijk. Het is onder andere mijn taak om medewerkers in hun kracht te zetten.

“Eerst was warmte een bijproduct. Nu zitten we in een markt die volop in de belangstelling staat en in ontwikkeling is. En dat is gaaf!”

Er is een hoop veranderd sinds we zelfstandig zijn.

Dat kun je wel zeggen. De organisatie moest wennen aan de groei en de nieuwe energie die dat met zich meebrengt. Ineens werden er volop kansen gecreëerd. Met name de laatste jaren is duurzame energie en warmte een hot topic geworden, een onderwerp waarover tijdens feestjes gepraat wordt. Dat is een geweldige ontwikkeling. De branche waarin wij werken, staat volop in de belangstelling en is enorm in ontwikkeling. En dat is gaaf! De politiek heeft als doelstelling om Nederland volledig gasloos te krijgen. En wij zijn in de unieke positie om hieraan een boost te geven! Wij hebben namelijk een fantastische oplossing om hieraan bij te dragen.

“Dat we in ons nieuwe pand op Strijp-T gebruik kunnen maken van onze eigen duurzame warmte, maakt het cirkeltje helemaal rond voor mij.”

Ennatuurlijk is een jaar geleden verhuisd naar Strijp-T. In hoeverre sluit het nieuwe kantoor aan bij wat Ennatuurlijk wil uitdragen?

Het pand waarin we zaten, hadden we overgenomen van Essent en ademde nog helemaal de oude cultuur. Toen het huurcontract afliep, kregen we de mogelijkheid om weer opnieuw te bedenken waar we ons bedrijf wilde vestigen. Samen met collega’s hebben we gebrainstormd over waar ons ideale pand aan moest voldoen. Het moest o.a. een modern en duurzaam pand zijn, in de buurt van onze klanten. Geweldig natuurlijk dat we deze prachtige locatie in het bruisende Strijp-T hebben gevonden. Ons nieuwe onderkomen maakt de verzelfstandiging van Ennatuurlijk compleet en kan worden gezien als de afronding van de cultuuromslag die we wilden maken. Het is een heerlijke werkplek geworden met studenten, jonge ondernemers en hippe bedrijven om ons heen. Het past zoveel beter bij het Ennatuurlijk van vandaag. En dat we hier gebruik kunnen maken van onze eigen duurzame warmte, maakt het cirkeltje helemaal rond voor mij.

“Wij kunnen en willen flink investeren in een duurzamer Nederland. Als ik zie wat er allemaal gebeurt hier, maakt het me heel trots dat ik directeur van Ennatuurlijk ben.”

Waarin zijn wij anders dan onze concullega’s?

Met een kleine 200 medewerkers zijn wij kleiner dan de energiereuzen om ons heen. Daardoor hebben we kortere lijntjes en kunnen we sneller schakelen. Tegelijkertijd zijn we groot genoeg om expertise en een volledig pakket aan te bieden. We gaan elke ochtend weer vol passie aan de slag met onze drie doelen: duurzaamheid, groei en kwaliteit. Ennatuurlijk is het enige grote private warmtebedrijf in Nederland. Wij hebben aandeelhouders die flink willen investeren en willen bijdragen aan een duurzamer Nederland. Al onze medewerkers steken dagelijks hun handen uit de mouwen om ervoor te zorgen dat de energietransitie werkelijkheid wordt. Dat maakt dat we ons daadwerkelijk kunnen onderscheiden van de rest. Als ik zie wat er allemaal gebeurt hier, maakt het me heel trots dat ik directeur van Ennatuurlijk ben.

Een van je doelen is kwaliteit. Wat bedoel je hiermee?

Door onze warmtenetten zijn we een lokale monopolist. Klanten hebben nu nog geen keuzevrijheid. Onze focus is om de klanten zo tevreden te maken dat áls ze zouden kunnen kiezen, ze meteen voor ons zouden gaan. Ons klanttevredenheidcijfer is gestegen van een kleine zes bij de oprichting naar een dikke acht in 2019. Dit hebben we voor elkaar gekregen door in te spelen op klantervaring, door duidelijke antwoorden te geven, door het aanpassen van processen en het coachen van collega’s. Die acht is onze nieuwe norm geworden. Die gaan we vasthouden en hopelijk zelfs overtreffen.

Ennatuurlijk is de afgelopen jaar flink gegroeid. Hoe groot zijn we over vijf jaar?

Ik vind de komende vijf jaar heel spannend. De voortekenen zijn geweldig. Met de focus en ambitie om helemaal van het gas af te komen, ligt er een gigantische klus. Als de plannen doorzetten, zal de markt vervijfvoudigen. Wij hebben nu een marktaandeel van ongeveer 20% en ons doel is om dit op zijn minst te behouden. Een enorme klus waarvan onze handen gaan jeuken. Om deze groei te kunnen realiseren zijn we druk bezig met het in de markt zetten van een aantal proposities.

“Door vol in te zetten op duurzaamheid, werken we niet alleen aan een duurzame toekomst voor Nederland, maar ook voor Ennatuurlijk!”

Welke bijvoorbeeld?

Neem nou ‘Gas uit, warmte aan’, een plan waarbij we woningbouwcorporaties geheel ontzorgen bij de overstap van gas naar ons warmtenet. Of ‘VerduurSamen’, waarmee we een bedrijventerrein in zijn geheel kunnen laten aansluiten op onze warmtenetten. Met ‘Early birds’ kijken we hoe we losse woningen aan ons warmtenet kunnen koppelen. De groei die we willen doormaken, vraagt veel drive en innovatiekracht van onze medewerkers. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om groei. Minstens zo belangrijk is de ambitie om onze vijf grootste netten op korte termijn te verduurzamen. Dit kan alleen door innovatie, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van aardwarmte. Door vol in te zetten op duurzaamheid, werken we niet alleen aan een duurzame toekomst voor Nederland, maar ook voor Ennatuurlijk!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.