Gepubliceerd op 10 oktober 2017

Hoe hoog is die van jou eigenlijk?

Heb jij enig idee hoe hoog jouw jaarlijkse energierekening is? Jij natuurlijk wel, maar veel van je collega-ondernemers hebben er geen benul van. We hebben vorig jaar samen met studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen een klein onderzoekje gedaan. Veel ondernemers hadden dezelfde reactie: “Ik heb er geen tijd voor om er naar te kijken. Als ik al ‘iets’ met energie wil gaat het me vast geld kosten. En eigenlijk ontbreekt het me aan kennis op dit gebied…”

In de Liemers is dat niet veel anders. We hebben maar liefst 34 bedrijventerreinen in de Liemers, met daarop enkele duizenden bedrijven die allemaal (veelal nog fossiele) energie verbruiken. De totale energierekening van die Liemerse ondernemers wordt wel eens geschat op € 100.000.000 per jaar! Jaarlijks te betalen, verdwijnend uit de portemonnee én verdwijnend uit de regio.

Wij denken dat dit anders kan en anders moet: dat het loont om op alle 34 bedrijventerreinen samen om te schakelen naar duurzame energie. Ondernemers binnen Groene Allianties de Liemers (GAdeLiemers) werken daar hard aan. Waarom? Omdat het loont.

We hebben in de Liemers niet het ‘ei van columbus’ of een gouden trukendoos. We hebben wel een aanpak waar we zelf in geloven en waar we hard aan werken om die iedere keer nog efficiënter en effectiever te organiseren: ‘Trias Energetica, van, voor en door ondernemers zelf’. Wij kiezen in de Liemers op de 34 bedrijventerreinen voor een ‘Trias Energetica’-aanpak: eerst kijken hoe en waar een ondernemer kan besparen op energie, bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar aspecten als inkoop, bedrijfsprocessen, het gebouw, apparatuur en verlichting. Dan bezien of het delen van energie (en warmte) met de omgeving lonend kan zijn. En tenslotte vervolgens kijken hoe de overige energie die dan nog nodig is duurzaam opgewekt kan worden. Bij deze ‘Trias Energetica’ van besparen, delen en opwekken kijken we met ondernemers steeds naar individuele én collectieve kansen en businesscases.

We doen dat met ons eigen ‘E-team’. Een team van energie-experts, ieder met een eigen expertise en deskundigheid binnen deze Trias Energetica. En met elkaar samenwerkend binnen één geïntegreerde aanpak. Een aanpak die gericht is op het individueel en collectief ondersteunen van ondernemers op de bedrijventerreinen in de Liemers. Daarbij willen we zoveel mogelijk de ondernemers ontzorgen.

Van ieder bedrijventerrein maakt ons E-team een ‘kansenkaart’. We hebben namelijk zelf al per bedrijventerrein een goed beeld van het energieverbruik én van het potentieel aan duurzame ‘opwek mogelijkheden’. Daardoor is zicht te geven op de eerste individuele en collectieve kansen voor ondernemers. Met behulp van een Quick scan en een ‘schouw’ ter plekke kunnen we die voor ondernemers die dat willen de kansen nader verkennen en uitwerken tot concrete businesscases. Dankzij subsidie van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling rollen we deze ‘Trias Energetica’ over alle 34 bedrijventerreinen in de Liemers uit.

Gemiddeld is er 15 % op iedere energierekening te besparen. Onderling delen van energie (en warmte) kan zo maar ook voor jou aantrekkelijk zijn. Mogelijkheden om energie duurzaam op te wekken (individueel en collectief) zijn er voldoende.

Hoe hoog was jouw energierekening ook alweer?

hoe hoog is die van jouInteresse of meedoen in de Liemers?
info@gadeliemers.nl
www.gadeliemers.nl

Onze partners