Gepubliceerd op 11 december 2019

Hoe bezorgen we doorstromers vanuit het speciaal onderwijs een duurzame plek in het bedrijf?

Ieder jaar stromen via het speciaal onderwijs circa 90 leerlingen bij Driestroom in. Een aantal jaren geleden moesten we tegen hen zeggen: “Je krijgt een mooie werkplek bij DROOM! of een van onze werkposten, maar de kans om door te stromen naar een reguliere werkgever is niet zo groot.” Nu, in betere tijden, zien we dat er vanuit werkgevers flink aan onze mensen wordt getrokken om met deelloonwaarde de overstap te maken naar een reguliere werkgever. We zien dit binnen al onze werkposten. Zowel in schoonmaak, horeca, groen en verder. Wordt de overstap gemaakt, dan blijft Driestroom betrokken en doet de jobcoaching.


Voor deze groep mensen is dit dus een heel gunstige periode. Het risico is echter aanwezig dat diezelfde mensen per kerende post terugkomen als de economie terugvalt. Dit betekent dat we samen met alle betrokkenen moeten nadenken hoe we deze groep kunnen opleiden en trainen om ze een duurzame plek in het bedrijf te bezorgen. Als het economisch dan weer wat minder gaat, heeft deze groep z’n plek verworven en kan ze een blijvende bijdrage leveren aan het bedrijf waar ze werkt.

Om dit doel te bereiken zijn vier factoren van belang, die ook in slechte tijden zekerheid brengen. Dit zijn het continu blijven opleiden en trainen van de groep doorstromers, de rol van de jobcoach, de bedrijfscultuur en de creativiteit van het bedrijf om iets te vinden dat past bij de sterke kanten van deze doorstromers. Werkgevers, wie van jullie wil hierover met ons meedenken en de samenwerking aangaan?

Esther Nelissen en Wim Muilenburg 
Raad van Bestuur Driestroom
Esther Nelissen en Wim Muilenburg Raad van Bestuur Driestroom
E-mail esthernelissen@driestroom.nl // wimmuilenburg@driestroom.nl
www.driestroom.nl

Onze partners