Gepubliceerd op 3 mei 2021

Herpak de regie over je eigen leven tijdens en na de pandemie

Het werkboek ‘Mijn persoonlijk leiderschap – GROEI|SNOEI|BLOEI’ is het debuut van onderneemster Yolanda van Dongen – teamcoach en coach persoonlijke ontwikkeling dat in mei uitkomt. Vier jaar geleden heeft van Dongen een concept voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap ontwikkeld aan de hand van de metafoor van een bloem om de regie over je eigen leven te (her)pakken.

‘Eenvoud is de ultieme verfijning’ van Da Vinci was en is voor haar het doel geweest tijdens het schrijven van het boek. Van Dongen: “Mensen weten vaak niet waar zij moeten beginnen bij persoonlijke ontwikkeling. Met mijn werkboek GROEI|SNOEI|BLOEI neem ik ze via de metafoor van de bloem aan de hand om hun leven in kaart te brengen.”
Vragen als: ‘Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?’ Waar (her)pak ik de regie over mijn eigen leven?’ komen aan bod. De auteur: “Authentiek zijn en vanuit de verbinding met jezelf de verbinding met de ander maken, daar gaat het om. En: waar groei je van en ga je bloeien? Wat heb je dan ook (bij te) snoeien?” Zeker in deze tijd, van de pandemie, raadt Van Dongen het iedereen aan om de regie over zijn eigen leven te (her)pakken.

De bloem als metafoor

Na vier jaar was haar concept zo ver uitgedacht en beproefd dat Van Dongen er een werkboek van maakte. “Elk onderdeel van de bloem staat voor een onderdeel van je leven. De bladeren van de bloem staan voor de rollen die je vervult. Vanuit welke kwaliteiten, dat is de kern van de bloem. De steel staat voor je waarden, normen en overtuigingen. Welke zijn stimulerend en houden de steel van de bloem – je leven – overeind. En hoe voed jij jezelf? Waar krijg je energie van – daar staat de bol van de bloem voor.”

Concrete handvatten                                                        

Van Dongen koos voor een luchtige en concrete benadering met hele praktische oefeningen en concrete handvatten voor elke dag. “Zodat de lezer (weer) regie weet te nemen over zijn eigen leven en daarin focus te behouden en keuzes te maken om zijn leven in balans te brengen en te houden.”

Foto: ‘Mijn persoonlijk leiderschap – GROEI|SNOEI|BLOEI©’