Nederlanders weer meer aan het werk na corona-uitbraak

15 september 2020 11:39

Nederlanders weer meer aan het werk na corona-uitbraak

Grootste daling in gewerkte uren in maart, herstel sindsdien weer zichtbaar

In de derde week van maart, toen het aantal coronagevallen in Nederland snel opliep, daalde het aantal gewerkte uren in Nederland direct met ruim drieëntwintig procent. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Dyflexis, ontwikkelaar van software en hardware voor personeelsplanning en urenregistratie van ruim 3.000 bedrijven.

Dyflexis vergeleek het aantal gewerkte uren in vijf non-desk branches (recreatie, retail & e-commerce, zorg & welzijn, productie & warehousing en horeca) van 1 januari tot en met 2 augustus 2020 en keek ook naar de impact op verschillende contractsoorten. Het minste aantal uren werd geregistreerd in week 15 (6-12 april). Dit viel samen met het hoogste aantal coronapatiënten in Nederland. Productie & Warehousing was de enige sector waarin er tijdens de crisis gemiddeld ongeveer hetzelfde aantal uren werden gedraaid als daarvoor. In deze sector was ook een opvallende stijging zichtbaar in het aantal uren dat door studenten werd gemaakt. De dalende lijn na week 27 is te verklaren door de start van de schoolvakanties.

Het totaal aantal gewerkte uren binnen alle onderzochte branches, op basis van de data van Dyflexis

Een aantal opvallende conclusies

  • De branche die het hardste is geraakt is de horeca met een daling van 68% tussen week 8 (de week voor de eerste besmetting) en week 12 (de eerste week van de intelligente lockdown).
  • De branche die diezelfde weken de zwakste daling heeft gezien is productie & warehousing, met slechts -4%. Vooral binnen studentencontracten en variabele contracten zijn er na een lichte daling juist meer uren gedraaid dan voor de crisis.
  • Het totaal aantal uren binnen retail & e-commerce en productie & warehousing is in de week voor de zomervakantie (week 27) zelfs tot een niveau gestegen dat uitstijgt boven week 8, respectievelijk +11% en +20%.
  • Het totaal aantal uren binnen de branches recreatie en horeca is in week 27 nog niet terug op het oude niveau, respectievelijk -4% en -18%.
  • De Nederlanders met een variabel contract zijn het hardst geraakt. In de eerste week van de intelligente lockdown was er een daling zichtbaar van 59% ten opzichte van de week voor de eerste besmetting.

Download via deze link het volledige onderzoeksrapport van Dyflexis, met daarin de gewerkte uren in Nederland

van 1 januari tot 2 augustus 2020, uitgesplitst per branche en contractsoort.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.