Gepubliceerd op 24 oktober 2019

Tamar Oosterlaar nieuwe directeur-bestuurder SLAK

De Raad van Toezicht van Stichting Atelierbeheer SLAK heeft Tamar Oosterlaar benoemd tot directeur-bestuurder van de stichting. Oosterlaar begon onlangs aan haar nieuwe functie. Zij volgt Arno de Blank op die al 35 jaar verbonden is aan SLAK, de laatste jaren als waarnemend directeur-bestuurder. Arno de Blank zal binnen SLAK blijven werken als projectmanager.

Voorzitter Gerard Velthuizen “SLAK heeft de afgelopen 5 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt, met name voor wat betreft risicomanagement en cultural governance. Tegelijkertijd heeft de organisatie nu te maken met een forse verandering van de buitenwereld en moet zij zich daaraan aanpassen, denk aan de ontwikkelingen in de vastgoedwereld en de vraag om verduurzaming. Om de organisatie verder vorm te geven heeft de Raad van Toezicht gezocht naar een nieuwe directeur-bestuurder. Met veel plezier verwelkomen we Tamar Oosterlaar. Tijdens de procedure hebben we haar leren kennen als een ondernemende persoonlijkheid met een heldere visie. Wij zijn er van overtuigd dat ze een waardevolle bijdrage zal gaan leveren aan Stichting Atelierbeheer SLAK en kijken uit naar haar komst.”

Tamar Oosterlaar “SLAK is een krachtige en essentiële schakel in de keten van de creatieve economie. De organisatie is niet alleen sterk in het faciliteren van woon- en werkruimte voor de creatieve sector maar ook in het ontwikkelen van nieuwe broedplaatsen. Een aansprekend voorbeeld is de ontwikkeling van het Saksen Weimar terrein in Arnhem. Helaas worden in de veranderende samenleving broedplaatsen wel eens gezien als een bedreiging terwijl ze eigenlijk relevanter zijn dan ooit. Met een deskundig team en een sterke Raad van Toezicht werken we aan spraakmakende projecten, ontwikkelen we toekomstvisies voor cultureel vastgoed en zullen we een antwoord zoeken op de vraag naar verduurzaming. Ik ben dan ook bijzonder trots om leiding te gaan geven aan deze prachtige organisatie.”

Tamar Oosterlaar (1969) studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Naast haar eigen bedrijf dat zich richt op marketing, interim- en projectmanagement voor de culturele wereld vervulde Oosterlaar diverse management- en directiefuncties onder meer bij Stichting Vario Mundo Amersfoort, Sonsbeek 9 Arnhem, Central Academy of Fine Arts Beijing. Oosterlaar was in het verleden betrokken bij een groot aantal bestuursfuncties, beoordelingscommissies en gastdocentschappen in Nederland en in het buitenland.

SLAK is de grootste en de oudste organisatie op het gebied van atelierbeheer in Nederland. De stichting is werkzaam in de provincie Gelderland. Zij ontwikkelt, verhuurt en beheert werk- en woonruimten voor kunstenaars, ontwerpers en culturele organisaties. Het huurdersbestand van SLAK gaat richting de duizend huurders, bestaande uit modeontwerpers, muzikanten, beeldend kunstenaars, theatermakers, culturele organisaties en bureaus. De vraag naar creatieve werkruimtes is nog steeds hoger dan het aanbod aan ruimtes. SLAK is dus altijd op zoek naar nieuwe locaties waar creatief ondernemers kunnen worden gehuisvest.

In samenwerking met diverse partijen onderzoekt de stichting de behoefte aan ruimte voor creativiteit. Concepten worden uitgedacht, uitgewerkt en uiteindelijk ontwikkeld tot interessante gebieden en prettige woon- en werkplekken. De stichting verzorgt een groot deel van de huisvesting van de creatieve en culturele sector in de provincie Gelderland. Waar het gaat om broedplaatsen en gebiedsontwikkeling is SLAK vanzelfsprekend partner op het gebied van beheer, exploitatie en ontwikkeling van creatief vastgoed.

Het is een feit dat atelierpanden en broedplaatsen bijdragen aan positieve binnenstedelijke, maatschappelijke en economische ontwikkelingen. In Nederland is SLAK de deskundige op dit gebied en een logische adviseur voor overheden, vastgoedontwikkelaars en creatieve initiatieven.