Zo zorg je ervoor dat je er representatief uitziet

2 september 2023 18:31

Zo zorg je ervoor dat je er representatief uitziet

Om succesvol je carrière of bedrijf op te bouwen, is het belangrijk dat je representatie overkomt. Dat geldt tijdens een sollicitatie gesprek, presentaties, verkoopgesprekken en samenwerking met klanten en collega’s.

Wat is representatief zijn?

Met representatief zijn wordt bedoelt dat je uitstraling hebt die aansluit bij jouw en bij jouw bedrijf of huidige / toekomstige werkgever. Door representatief te zijn, laat je de juiste indruk achter op mensen. Dit helpt om bepaalde dingen te bereiken, zoals een nieuwe baan te bemachtigen, nieuwe klanten binnen te halen of een projectplan op de juiste wijze te presenteren.

Om representatief over te komen spelen verschillende factoren een rol:

  • Kleding: Kleedt je passend. Dit betekent dat je niet altijd in een driedelig pak naar je werk hoeft te gaan, maar kleedt je netjes en verzorgd. Het liefste een beetje in de stijl van het bedrijf en je functie. Werk je voor een bank of verzekeraar dan wordt er wellicht van je verwacht dat je een blouse of een jasje draagt. Voor de vrouwen is dit soms een rok tot over de knie. Werk je als huidarts of schoonheidsspecialiste, dan is witte kleding vaak een goede keuze. Werk jein de creatieve sector, dan is informelere verzorgde kleding vaak de juiste keus. Wil je weten welke kleding representatief is voor jouw branche? Kijk dan eens bij andere bedrijven als je ondernemer bent of vraag het aan je werkgever wat er gewenst is in welke situatie.
  • Persoonlijke verzorging:  Na je kleding is persoonlijke verzorging ook een hele belangrijke factor. Als je haar ongekamd is of er zit spinazie tussen je tanden, dan kom je uiteraard niet zo heel representatief over. Let daarom goed op persoonlijke verzorging. Poets je tanden, was je haar en zorg dat je fris ruikt. Het is niet nodig om dure parfums te gebruiken, een subtiele geur is voldoende. Zolang je er maar verzorgd uitziet! Zorg ervoor dat je nagels netjes geknipt zijn en ze er goed verzorgd uitzien! Pas je make-up aan op het soort werk dat je doet. Voor een mooie zakelijke make-up lees dan deze blog.
  • Let op je lichaamshouding en uitstraling: De eerste indruk is vaak heel belangrijk. Je lichaamshouding speelt daarin ook een rol. Houd je rug recht, je schouders naar achter en zorg dat je degene tegenover je met een vriendelijke glimlach tegenmoet gaat. Hiermee kom je overal goed voor de dag en maak je een goede indruk op de mensen om je heen.
  • Wees beleefd en respectvol: Je uiterlijk is natuurlijk niet het enige dat een rol speelt bij het representatief overkomen. Ook de manier waarop je mensen behandelt en met ze omgaat is van groot belang. Het gaat om de mensen die voor jouw bedrijf werken, je collega’s, maar ook klanten. Een goede richtlijn is altijd respectvol en beleefd te zijn. Ook als je een keertje in een felle discussie beland of het niet eens bent met elkaar. Probeer altijd met geduld te luisteren naar de ander en duidelijk en kalm antwoord te geven. Door je vriendelijk op te stellen, krijg je vaak vriendelijkheid terug. Dit komt de samenwerking vaak alleen maar ten goede.
  • Wees bescheiden, maar zelfverzekerd: Hoe goed je ook bent in je vak, het is nooit een goed idee om hoog van de toren te blazen over wat jij allemaal kan. Als je representatief wilt overkomen, zorg er dan voor dat je bescheiden blijft, maar wel zelfverzekerd overkomt. Daarmee laat je je deskundigheid zien, maar dat je jezelf niet belangrijker voordoet dan je bent. Hierdoor voorkom je dat je mensen irriteert of ongemakkelijk laat voelen. Samen met je vriendelijkheid is dit een goede basis voor een sociaal contact.
  • Wees jezelf: Het klinkt cliché, maar wees vooral jezelf. Hoe meer je jezelf bent, hoe oprechter je overkomen en hoe beter je een relatie zal opbouwen met klant, collega of werkgever. En je komt dan op een natuurlijke manier representatief over!
  • Houdt rekening met cultuurverschillen: Niet iedereen is hetzelfde, dus ga met respect om met andere culturen. Dit kunnen buitenlandse culturen zijn, maar ook in Nederland heb je al verschillende culturen. Lees je eens in, in de cultuur van de ander. Hiermee laat je zien dat je de ander serieus neemt!

Met alle bovenstaande tips kun jij goed aan de slag om representatie voor de dag te komen!
Succes!

Stralende Groejtes Sandra van Viva Donna

Naar alle berichten van Viva Donna terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.