Zo help je je personeel bij stijgende inflatie

7 juli 2022 16:15

Zo help je je personeel bij stijgende inflatie

6 tips waarmee bedrijven hun werknemers direct kunnen helpen aan meer  bestedingsruimte 

De inflatie is hoog. Veel te hoog. In mei tikte het de 10,2% aan. De stijgende lasten dreigen ervoor te zorgen dat 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens in de financiële problemen terecht komen. Tegelijkertijd zijn er in veel sectoren personeelstekorten en is de arbeidsmarkt krapper dan ooit. Veel ondernemers zijn ervan overtuigd dat ze met loonsverhogingen moeten toegeven aan de eisen van hun werknemers in zo’n krappe arbeidsmarkt.

Dit kan een oplossing zijn, maar niet iedere ondernemer kan of wil dit zijn werknemers bieden. Vanwege de economische volatiliteit wil niet elk bedrijf structurele loonsverhogingen bieden aan werknemers. Tegelijkertijd willen ondernemers hun huidige personeel behouden en nieuwe werknemers aantrekken, dus een goed compensatiepakket is belangrijker dan ooit. Wat kun je werknemers bieden als compensatie, waardoor ze financieel en mentaal gezond blijven en
welke alternatieven zijn er naast een structurele salarisverhoging? Dat leggen we je graag uit...

Tip 1: Communiceer duidelijk over het bestaande pakket

Voordat je als ondernemer ook maar iets nieuws introduceert, is het belangrijk dat je het bestaande pakket duidelijk communiceert met je werknemers. Veel bedrijven bieden al interessante benefits, maar brengen deze slecht over de bühne. De interne communicatie over secundaire arbeidsvoorwaarden is net zo belangrijk als ze daadwerkelijk aanbieden. Besteed aandacht aan goede communicatie hierover. Zo kijken je werknemers verder dan alleen het brutosalaris en gaan ze uit van je totale compensatiepakket.

Tip 2: Sluit je als bedrijf aan bij een collectiviteitsplatform of overstapservice

Door je bedrijf aan te sluiten bij een collectiviteitsplatform of overstapservice, kunnen  je werknemers meer waarde uit hun salaris te halen. Denk hierbij aan een sportschool- of telefoonabonnement, maar ook aan collectieve verzekeringen en energierekeningen. Door je aan te sluiten bij zo’n platform kunnen je werknemers zo’n 10 tot 15% besparen op de kosten waardoor hun bestedingsruimte groeit.

Tip 3: Zet je WKR-budget volledig in

Gebruik je WKR budget voor alles van het financieren van zorgverzekering tot een gezonde lunch en fitnessabonnementen. Omdat je geen loonheffing en grondslagen (voor pensioen en vakantiegeld) betaalt over de WKR, kun je zo betaalbaar de koopkracht van je werknemers eenvoudig verhogen. Is je WKR vol, dan is het iets duurder als ondernemer om werknemers via deze weg te belonen. Het levert de werknemer echter alsnog meer netto bestedingsruimte op.

Tip 4: Betaal het vakantiegeld van je werknemers flexibel uit

Betaal het vakantiegeld van je werknemers flexibel uit, of bied ze de mogelijkheid om bovenwettelijke vakantiedagen uit te laten betalen. Het vakantiegeld is een spaarpot waar de werknemer nu niet zomaar bij kan. Door dit flexibel te maken geef je je werknemers toegang tot geld wanneer zij het nodig hebben, bij een financiële tegenvaller bijvoorbeeld.

Tip 5: Geef werknemers toegang tot een budgetcoach

Geef werknemers toegang tot een budgetcoach of financieel planner, zodat ze samen met een professional aan hun financiële gezondheid kunnen werken.

Veel mensen hebben een persoonlijke lening bij een bank, soms tegen hoge rentes. Werknemers kunnen deze lening via de ondernemer laten oversluiten naar een beter rentepercentage. Dit kan de bestedingsruimte ruimte aanzienlijk verhogen en geldzorgen wegnemen.

Tip 6: Bied werknemers een leasefiets

Bied je werknemers de mogelijkheid om een fiets te leasen vanuit hun brutoloon. Zo kunnen ze de kosten voor de fiets spreiden over maximaal drie jaar. Door minder de auto te pakken, besparen ze bovendien op de hoge benzineprijzen en leven ze gezonder. Een leasefiets aanbieden kost je als ondernemer met personeel niets. 

Florian Gendrault is CEO bij YourCampus

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.