Zo bespaar je geld, zodat je meer kunt investeren in je onderneming!

20 september 2022 15:58

Zo bespaar je geld, zodat je meer kunt investeren in je onderneming!

Investeren in je onderneming is belangrijk. Veel ondernemers die een schaalvergroting willen ondergaan of die gewoon mee willen kunnen blijven draaien, moeten investeren. Vaak wordt er een drempel ervaren: waar haal je dat geld om te investeren nu vandaan? Niet iedereen wil namelijk in zee met een investeerder. Een andere manier om geld vrij te maken is om geld te besparen. Hoe je dat doet? Lees het hier.

Zorg voor financieel overzicht

Het begin van besparen is overzichtelijkheid. Je moet eerst een beeld hebben van de gehele geldstroom in jouw bedrijf. Vervolgens kijk je naar de inkoop. Kan het goedkoper? Dit moet wel mogelijk zijn zonder in te boeten op de kwaliteit. Je kunt ook met leveranciers het gesprek aan gaan om te kijken of er kortingsmogelijkheden zijn. Daarnaast kun je mogelijk samenwerken met concullega's, zodat je samen een lagere kostprijs kunt bedingen bij een leverancier.

Tip? Bespaar niet op salarissen, wel op overdreven bonussen. Een salaris moet goed genoeg zijn voor een werknemer om zonder zorgen te kunnen rondkomen. Anders gaat het verzuim al snel omhoog en indirect betaal je daar net zo goed de prijs voor. Overdreven bonussen werken, zoals niet altijd bekend is, contraproductief. Zorg dat je op andere vlakken uitblinkt als werkgever voor een werknemer.

Overzicht in het magazijn

Er gaat vaak veel geld verloren in slecht voorraadbeheer. Als je bijvoorbeeld relatief veel producten in het magazijn hebt, waarvan je niet meer verwacht deze te verkopen, kun je het mogelijk nog wel tegen kostprijs of een nog iets lagere prijs verkopen. Bekijk ook waar het met de inkoop mis is gegaan: waarom zijn deze producten destijds verkocht en hoe kun je voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt? Met een goed inkoopbeleid bespaar je ook veel geld.

Maak gebruik van subsidies, vergoedingen, etc.

Er zijn zowel subsidies voor ondernemers als voor particulieren. Soms denken we iets zelf te moeten bekostigen, terwijl daar gewoon een regeling voor is. Wil je dus optimaal gebruik maken van de mogelijkheden? Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende zaken die je mogelijk niet uit eigen zak hoeft te betalen:

  • Zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen zijn in de aanschaf duur, maar soms is er vanuit gemeentes een subsidieregeling mogelijk. Met die regeling hoef jij de investering niet zelf te doen, maar doet de gemeente dat voor jou.
  • Geld voor een opleiding is ook fijn. Een opleiding kan jouw marktwaarde als ondernemer vergroten. Meld je daarom aan voor het STAP-budget. Met het stapbudget krijg je €1.000,- vergoed voor de opleiding die jij wilt gaan doen. Meld je wel snel aan: het aantal mensen dat van het STAP-budget gebruik mag maken is beperkt.
  • Denk ook aan je privé uitgaven. Een duofiets met trapondersteuning kost al snel zo'n 100 tot 175 euro per maand. Als je bijvoorbeeld mantelzorger bent voor jouw vader of moeder en je denkt aan het aanschaffen van een duofiets, kijk dan naar mogelijke compensaties. Soms kom je in aanmerking voor bijvoorbeeld een vergoeding vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.