Zaken doen in Zwitserland, wat zijn de voordelen?

24 november 2023 12:12

Zaken doen in Zwitserland, wat zijn de voordelen?

Zwitserland staat bekend om het prachtige Alpenlandschap, wintersport, de luxe faciliteiten, precieze uurwerken en het goede klimaat voor ondernemen. Maakt dat het land een goede plek om zaken te doen voor de Nederlandse ondernemer? Dit zijn een aantal van de voordelen van het zaken doen in Zwitserland.

Kansen

Zwitserland heeft zijn neutraliteit in Europa hoog in het vaandel staan. Omdat ze geen onderdeel van de EU zijn kan dat wat betreft regelgeving een uitdaging zijn, want dingen werken niet altijd zoals het met andere Europese partners werkt. Toch is het zakendoen met Zwitserse klanten of zakenpartners vaak erg populair bij Nederlanders, en vele Nederlanders doen dit al. 

De Zwitsers zijn bijvoorbeeld net zo geïnteresseerd in de digitale gezondheidszorg als Nederland. Ook in de farmaceutische industrie is veel overlap en dat geldt misschien nog wel meer voor innovatie en duurzame mobiliteit. Kansen genoeg dus voor de Nederlandse ondernemer om met een Zwitserse partner in zee te gaan.

Punctualiteit

Een van de belangrijkste kwaliteiten van de Zwitser is de punctualiteit. Dus als je een afspraak maakt met een Zwitserse zakenpartner of klant, dan kun je ervan uitgaan dat afspraken nagekomen worden. Zwitsers zijn bijna altijd op tijd met betalen en zijn op tijd bij afspraken, dus weet je precies wat je aan ze hebt. Daar staat wel tegenover dat ze ook van jou verwachten dat je je goed aan de afspraken houdt, want anders heb je geen goeie aan je Zwitserse zakenpartner. 

Zakenreisjes

Het is misschien niet het belangrijkste onderdeel van het zaken doen, maar zakenreizen naar Zwitserland zijn absoluut de moeite waard. Zwitserland heeft met de Alpen op de achtergrond een prachtige natuur, de faciliteiten in Zwitserland zijn vaak van het hoogste niveau en de infrastructuur is misschien wel het beste van Europa. Om deze infrastructuur goed te kunnen onderhouden is er sinds 1 augustus een digitaal vignet. En als je de mogelijkheid hebt om de zakenreis te combineren met een paar dagen wintersport, dan vang je twee vliegen in een klap.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.