Zakelijk voordeel van verduurzamen bedrijfsvoering

1 maart 2023 15:32

Zakelijk voordeel van verduurzamen bedrijfsvoering

Bedrijfspand Interzorg Assen - Soly

Onderzoek van het CBS wijst uit dat liefst 80% van de Nederlandse bedrijven – verdeeld over alle sectoren – het afgelopen jaar heeft geïnvesteerd in duurzaamheid. Ruim een derde van alle bedrijven zegt een combinatie van matregelen te hebben genomen, terwijl één op de vijf bedrijven zich focust op een meer energiezuinige bedrijfsvoering. Opvallend genoeg blijft de verduurzaming van het bedrijfspand achter, en dat terwijl juist daar nog veel winst te halen is. Zo kunnen bedrijven op laagdrempelige wijze investeren in zonnepanelen of verbeterde isolatie. We bespreken kenmerkende zakelijke oplossingen die jouw bedrijf helpen verduurzamen.

Zakelijk investeren is vooral verdienen

Slim investeren. Het is een term die we vooral tegenkomen bij startups, maar waarom zouden zij het exclusieve recht hebben op deze handelswijze? Juist gevestigde bedrijven kunnen door slim te investeren nog veel winst behalen. Investeren in duurzaamheid is daarvan een goed voorbeeld. Het vernieuwen van de bedrijfsmiddelen om een duurzamer productieproces op gang te brengen, of een bewuste keuze maken voor sustainable energy. Investeringen die zichzelf in de loop der tijd terugverdienen en zo bedrijven helpen groeien. 

Overigens blijkt uit hetzelfde onderzoek, waar we hierboven aan refereerden, dat het bij een kwart van de ondernemers ontbreekt aan de financiële mogelijkheden om te kunnen verduurzamen. En dat terwijl er typisch zakelijke oplossingen voorhanden zijn, welke in de praktijk financieel voordelig uitvallen. Waar hebben we het dan over?

De voordelen van zonnepanelen leasen

Zakelijk investeren, zonder écht te hoeven investeren. Leasen geldt al jaren als een kenmerkende zakelijke oplossing. Een laagdrempelig alternatief voor ‘kopen’, waarmee bedrijven ook zonder directe investering bij machte zijn de volgende stap te zetten. Het kabinet wil ondernemers vanaf 2025 verplichten zonnepanelen op het bedrijfsdak te installeren, als daar de mogelijkheid voor bestaat. Een harde intentie, maar wel met een duidelijk doel: bedrijven stimuleren om verder te verduurzamen. En dat is nodig.

Ter indicatie: momenteel zijn slechts 10 tot 15 procent van alle bedrijfsdaken voorzien van een zonnestroominstallatie. Dat betekent dat er op dit gebied nog veel winst te behalen is. Ook bedrijven waar het aan de benodigde financiële middelen ontbreekt, kunnen dankzij de optie zonnepanelen leasen relatief eenvoudig verduurzamen, ergo slim investeren. Kenmerkend, risicovrij en rendabel.

Isolatie bedrijfspand: subsidies en fiscaal voordeel

Veel verouderde bedrijfspanden kunnen verder baat hebben bij isolatie. Daarvoor bestaan vanuit de overheid doorgaans verschillende subsidies. Die optie is er in 2023 niet specifiek, maar bedrijven profiteren dankzij regelingen als de MIA en Vamil wel van fiscale voordelen. Dit zijn fiscale voordelen die volgen op investeringen die zorgen voor een directe, positieve bijdrage aan het milieu. Daar komt bij dat isolatie van het bedrijfspand een directe energiebesparing opleveren, die uiteenloopt van 15 tot 35 procent, afhankelijk van het type isolatie. Ook isolatie kent – net als zonnepanelen – een relatief kortlopende terugverdientijd.

Welke rol spelen bedrijven binnen de energietransitie?

Dat bedrijven een grote rol spelen binnen de energietransitie, dat is evident. Gemiddeld zijn bedrijven en organisaties verantwoordelijk voor 42% van het totale energieverbruik binnen de gemeente. De collectieve investering in duurzaamheid vanuit het bedrijfsleven kan in potentie dan ook een groot verschil maken. Het aanbieden van laagdrempelige concepten, zoals het leasen van zonnepanelen, in combinatie met de fiscale voordelen die gelden voor isolatie en verduurzaming, zijn dan ook hard nodig. Het resulteert er tevens in dat het verduurzamen van huishoudens en bedrijven gelijke tred houden.  

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.