Wat is een desktoptaxatie?

15 februari 2023 15:40

Wat is een desktoptaxatie?

Er zijn verschillende manieren om de woningwaarde te bepalen. Vroeger moest er altijd een specialist aan te pas komen, iemand die de woning bezoekt en inspecteert. Nu is er software met kunstmatige intelligentie die het voor je doet, dit wordt ook wel desktoptaxatie genoemd. Wat is een desktoptaxatie en hoe betrouwbaar zijn deze waardebepalingen? Dat bekijken we op deze pagina.

Wat is een desktoptaxatie?

Een desktoptaxatie is een taxatie die door een taxateur plaatsvindt op afstand. In plaats van langs te komen wordt de berekening op kantoor uitgevoerd achter een computer. Vandaag de term ‘desktop’. Deze taxaties zijn rechtsgeldig en kunnen gebruikt worden bij een hypotheekaanvraag. Daarbij zijn er wel enkele beperkingen van toepassing. Voordat we dieper ingaan op de details zijn hier eerst enkele voordelen en nadelen van een desktoptaxatie:

Voordelen van een desktoptaxatie:

  • Goedkoper dan een taxateur op bezoek.
  • Snel resultaat, rapport wordt per mail verzonden.
  • Te gebruiken bij een hypotheekaanvraag.

Nadelen van een desktoptaxatie:

  • Niet alle geldverstrekkers accepteren dit rapport.
  • Je kunt niet 100 procent lenen met een desktoptaxatie.
  • Het werkt alleen voor ‘standaard’ huizen.

Als het zo eenvoudig is om een huis op afstand te taxeren, waarom zou je dan een groot bedrag uitgeven aan een taxateur? Woningtaxatie is helemaal niet eenvoudig. Achter het systeem gaat veel data schuil over prijzen van de afgelopen 10 jaar en langer. Een complexe rekenmodel maakt een weging om zo tot een reële woningwaarde te komen. Als je een standaard woning hebt zoals een rijtjeswoning met regulier onderhoud dan kan er een nauwkeurige rekensom worden gemaakt. Als je echter in een niet-standaard huis woont zoals een villa op maat of een Tiny House waar er slechts enkele exemplaren van zijn gemaakt, dan lukt een desktoptaxatie niet. In dat geval zal er toch een taxateur langs moeten komen voor een objectieve waardebepaling.

Desktoptaxatie voor kopers en verkopers

Als je een huis wilt kopen dan vraag je een hypotheek aan. Om te bewijzen wat een huis waard is laat je een taxatierapport opstellen. Steeds meer geldverstrekkers accepteren desktoptaxaties maar wel tot maximaal 90 procent van de taxatiewaarde. De kans op onnauwkeurigheid ligt namelijk iets hoger. Als je dus een huis laat taxeren voor 400.000 euro dan kun je maximaal 360.000 euro lenen bij de bank. De rest moet je uit andere middelen financieren. Dat is momenteel nog een beperking van de desktoptaxatie.

Als je een huis wilt verkopen dan is het mogelijk om een desktoptaxatie aan te vragen. Het tarief ligt veel lager dan bij een taxateur die langskomt. Het bedrag geeft een goede indicatie van de woningwaarde. Het blijft echter een bedrag zonder veel context of informatie. Als je de woningwaarde laat bepalen door een makelaar dan komt er mogelijk een ander bedrag uitrollen. Een makelaar kijkt namelijk op een iets andere manier naar jouw woning en houdt rekening met de wensen en voorkeuren van de eigenaar. Heb je bijvoorbeeld geen haast? Dan kun je wachten op een beter bod voordat je gaat onderhandelen. Er is meer van belang dan vierkante meters en zonnepanelen op het dak.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.