Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en wanneer heb je hem nodig?

6 december 2022 14:31

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en wanneer heb je hem nodig?

Wanneer je een zakelijke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, kom je voor de nodige keuzes te staan. Je moet de hoogte van het verzekerde bedrag bepalen, maar ook kiezen of je jouw aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) uit wilt breiden met aanvullende dekkingen. Eén van de opties die je hebt is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). In deze tekst vertellen we jou wat dit precies voor een verzekering is en wanneer je hem nodig hebt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering nader toegelicht

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die ontstaat door een beroepsfout. Adviseer je met jouw bedrijf mensen of andere bedrijven? Of heb je een belangrijke stem in grote projecten? Dan is het handig om je ook te verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid. Het kan namelijk enorme gevolgen hebben als je een fout maakt. Wanneer blijkt dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor de fout, heb je waarschijnlijk een schadeclaim aan je broek hangen. Omdat zo’n claim behoorlijk hoog op kan lopen, wil je dit niet uit eigen zak betalen. Met een BAV hoef je hier niet bang voor te zijn, want deze verzekering dekt hoge kosten bij schadeclaims. Dit geldt zowel voor grote bedrijven als voor mkb-bedrijven en zzp’ers.

Voor wie is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Als ondernemer wil je jouw kosten zo laag mogelijk houden. Daarom ben je mogelijk benieuwd of je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten voor jouw bedrijf. Dat hangt af van het beroep dat je beoefent. Voor bepaalde beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering namelijk verplicht. Ben je bijvoorbeeld architect, financieel adviseur of advocaat? Dan kun je niet om deze aanvullende verzekering heen.

Alhoewel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is voor ieder beroep, kan het toch verstandig zijn om je zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met deze dekking. Dit is bijvoorbeeld het geval voor juridische beroepen, financiële beroepen, technische beroepen en adviserende beroepen.

Toch een BAV afsluiten terwijl dit niet verplicht is voor jouw beroep

Beoefen je een beroep waarvoor het niet verplicht is om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Dan laat je deze verzekering misschien links liggen om geld te besparen. Dit is een optie, maar je kunt er ook geld door mislopen. Steeds meer opdrachtgevers stellen namelijk als voorwaarde dat een bedrijf een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering aanvult met deze dekking. Wanneer een bedrijf dit niet doet, gaat een opdrachtgever mogelijk op zoek naar een andere partij om mee samen te werken.

Wat is er wel en niet verzekerd?

Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de dekking van deze verzekering. Je bent in ieder geval verzekerd voor (financiële) schade door een beroepsfout, verlies van documenten die jij in beheer hebt, kosten van verweer bij onterechte claims. Schade aan spullen of mensen, kosten die je maakt om jouw werk opnieuw uit te voeren, schade veroorzaakt door opzet en/of roekeloosheid en schade veroorzaakt door vermogensdelicten, zoals fraude en diefstal, zijn niet verzekerd.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.