Waarom werken in een groene omgeving van belang is

5 maart 2024 20:46

Waarom werken in een groene omgeving van belang is

Ongeacht de branche waarin je werkt, brengt een groot deel van de werkende Nederlander binnen door. Natuurlijk is de kans groter dat je in de bouw meer buiten bent dan wanneer je werkzaam bent in de marketing. Maar: over het algemeen besteden we gemiddeld gezien steeds meer tijd binnenshuis dan buiten, ook op kantoor.

Dat terwijl we hartstikke goed weten hoe gezond de buitenlucht en de natuur voor ons zijn. Met dat in het achterhoofd groeit het besef van het belang van groene (buiten)ruimtes bij werkplekken, bedrijven en kantoren. Een groene werkomgeving brengt namelijk de nodige voordelen met zich mee. Daarom lees je in dit artikel meer over waarom het helemaal niet zo erg is om op de werkvloer bezig te zijn met compost, planten en de aanleg van ander groen.

Groene werkomgeving bevordert een gezonde levensstijl

Een van de belangrijkste redenen om te investeren in een groene werkomgeving is omdat dit een gezonde levensstijl bevordert. Een fijne buitenruimte vol groen nodigt immers uit om tijdens pauzes lekker naar buiten te gaan om even te wandelen, te stretchen of te ontspannen. In veel branches zitten mensen vaak uren achter elkaar, wat uiteindelijk kan leiden tot gezondheidsproblemen. 

Naast het realiseren van een groene buitenruimte waar men van kan genieten, kun je ze uitnodigen om samen actief bezig te gaan met het aanleggen en bijhouden van die buitenruimte. Investeer bijvoorbeeld in spullen die je nodig hebt voor een moestuin, zoals compost, zaadjes en gereedschap en ga samen actief aan de slag in de kantoortuin. Dat is goed voor het lijf, voor het hoofd en voor de teambuilding! Hoe leuk is het om samen een (moes)tuintje bij te houden met groente, kruiden en fruit?

Minder stress door aanwezigheid van veel groen

Door mensen uit te nodigen om bij te dragen aan een groene werkomgeving zorg je voor een werkplek waar men even kan ontsnappen aan de stress en hectiek van het kantoorleven. Ze kunnen hun hoofd leegmaken in de tuin; ook wanneer ze niet van tuinieren houden maar gewoon even willen ontspannen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de blootstelling aan groen de stressniveaus verlaagt, waardoor het algemene welzijn wordt verbeterd. Daar kan iedereen van profiteren op de werkvloer.

Mensen die minder stress ervaren, zijn over het algemeen fijnere collega’s en zorgen voor een meer positieve sfeer. Ook zorgt minder stress ervoor dat ze beter kunnen presteren, omdat ze meer ruimte hebben om na te denken over dingen die er op de werkvloer echt toe doen. Kortom: alleen daarom is het al waard om te investeren in een groene plek bij je kantoor waar werknemers even tot rust kunnen komen – met of zonder eigen (moes)tuin waar ze de handen uit de mouwen kunnen steken.

Stimulering van meer creativiteit en innovatie op werk

Ook niet onbelangrijk: het toevoegen van groen op of bij je kantoor, werkplek of bedrijfspand kan zorgen voor een omgeving waar creativiteit en innovatie aangewakkerd 

worden. Dat zit zo: door werknemers bloot te stellen aan natuur en alles dat daarbij komt kijken, zoals kleurrijke bloemen, planten en struiken zorg je ervoor dat hun creatieve vuurtje wordt aangewakkerd. Dat vuurtje kan heel goed van pas komen op de werkvloer, bijvoorbeeld bij het bedenken van nieuwe ideeën en plannen voor het bedrijf.

Dit kan van onschatbare waarde zijn voor bedrijven die constant bezig zijn met groeien en ontwikkelen. Eerlijk is eerlijk: nu het aantal bedrijven in Nederland al enkele jaren flink in de lift zit, is een groot deel van de organisaties in ons land constant bezig met ontwikkeling om zo concurrentie in hetzelfde werkveld voor te kunnen zijn. Nog een goede reden dus om te investeren in een groene werkomgeving, naast het feit dat het gezond is en stress vermindert.

Verhoogde productiviteit en meer concentratie door natuur

Tot slot is het goed om te weten dat het toevoegen van groen op de werkplek en/of het creëren van een groene werkomgeving aanzienlijke voordelen biedt voor de productiviteit van je werknemers. Onderzoek toont aan dat werknemers in kantoren en bedrijven met groene buitenruimtes hun taken beter, efficiënter en sneller uitvoeren. Daarbij behouden ze ook nog eens een hoger niveau van concentratie, wat ook een must is voor de juiste vorm van productiviteit.

Logischerwijs zorgt genoeg productiviteit, concentratie en motivatie voor het gewenste resultaat op de werkvloer: een gezond en blij team dat zin heeft om aan de slag te gaan met het werk dat ze moeten doen. Uiteraard is er nog een aantal andere zaken waar je in kunt investeren om deze onderdelen te stimuleren, maar door groen aan te leggen, werknemers zelf de kans te geven om bezig te gaan met zaden en compost en door planten toe te voegen binnen heb je al een goed begin voor een fijnere werkomgeving.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.