Waarom voldoende daglicht op kantoor van belang is + tips

23 mei 2023 13:52

Waarom voldoende daglicht op kantoor van belang is + tips

Het maakt niet uit of het zomer of winter is; in alle seizoenen van het jaar is het van groot belang om over voldoende natuurlijk daglicht op kantoor te beschikken. Met natuurlijk daglicht kunnen medewerkers beter meegaan met het ritme van het licht. 

Dat blijkt uit onderzoek van professor M. Muench. Dat heeft weer een positief effect op de productiviteit op de werkvloer. In dit artikel lees je meer over het belang van natuurlijk (dag)licht op kantoor en hoe je zelf kunt zorgen voor meer natuurlijke lichtinval.

Natuurlijk daglicht is positief voor productiviteit en motivatie

Mensen zijn gewoontedieren die meestal het beste functioneren wanneer ze een duidelijk dag- en nachtritme hebben. We gaan al duizenden jaren mee met het ritme van de aarde. We slapen (afhankelijk van de baan) meestal ‘s nachts en leven en werken overdag. Daarbij is natuurlijk daglicht van groot belang. Sterker nog: daglicht biedt heel veel voordelen wanneer we het vergelijken met kunstlicht. Daarom is het aan te raden om te investeren in extra grote ramen of een mooie lichtkoepel op kantoor via Zinkunie. Een aantal voordelen van daglicht is onder andere:

  • Daglicht heeft een positieve invloed op de gezondheid van de mens (en dus je werknemers). Mensen voelen zich fitter, gezonder en energieker wanneer ze regelmatig worden tentoongesteld aan daglicht.
  • Daardoor zorgt daglicht voor een hogere arbeidsproductiviteit op de werkvloer. Dat komt omdat mensen zich prettiger voelen bij natuurlijk daglicht waardoor ze meer gemotiveerd zijn om wat te gaan doen.
  • Uit onderzoek blijkt ook dat je concentratie en focus veel sterker is met voldoende daglicht. Dat heeft een direct positief effect op de arbeidsresultaten. Het is niet voor niets het geval dat schoolklassen vaak over hele grote ramen beschikken.
  • Een ander groot voordeel is dat je veel beter slaapt wanneer je iedere dag genoeg daglicht tot je krijgt. Je biologische klok werkt namelijk het beste met voldoende natuurlijk daglicht.

Kortom: het creëren van natuurlijk daglicht op kantoor of je werkplek is een must wanneer je ook van bovenstaande voordelen wil profiteren. Het is een simpele manier om je werknemers en medewerkers energieker, productiever en gemotiveerder te krijgen zonder daar veel voor te hoeven doen.

Laat een lichtkoepel plaats voor direct meer licht

Een van de manieren om op een snelle en eenvoudige manier meer natuurlijk daglicht te krijgen op de werkplek is om een lichtkoepel te (laten) plaatsen. Lichtkoepels zijn ervoor gemaakt om ruimtes te vullen met natuurlijk licht en zijn op de meeste daken toe te passen. Er zijn verschillende vormen waar je uit kunt kiezen, zoals een ronde, vierkante of rechthoekige vorm. Daarbij is het een betaalbare optie die vaak snel en gemakkelijk kan worden uitgevoerd. Binnen no time profiteer je dus al van meer licht op kantoor!

Vervang huidige ramen met écht grote ramen

Naast het plaatsen van een lichtkoepel is er natuurlijk nog meer mogelijk. Hoewel de meeste nieuwere kantoren vaak wel over grote ramen beschikken, kan het zijn dat jouw bedrijfspand wel een update kan gebruiken. Kijk daarom eens goed of en waar het mogelijk is om huidige ramen te vervangen met nieuwe grotere ramen. De kans is aanwezig dat dit in ieder geval bij een paar ruimtes binnen je bedrijf mogelijk is. Wat naast grote ramen ook een optie is, is een dakkapel. Dat zorgt direct voor meer lichtinval én meer ruimte binnen je pand.

Ga creatief aan de slag met spiegels op kantoor

Om optisch gezien nog meer daglicht in je kantoor te krijgen, is het daarbij aan te raden om creatief aan de slag te gaan met grote spiegels. Spiegels weerkaatsen het zonlicht en daglicht immers op een handige en creatieve manier. Je hoeft heus niet het hele pand vol te hangen met grote spiegels, maar subtiel een spiegel hier en daar kan er al voor zorgen dat het natuurlijke daglicht dieper je kantoor binnen kan dringen. Zo maak je ook op plekken waar een extra groot raam onmogelijk is gebruik van daglicht.

Verplaats je werkruimte deels naar buiten met goed weer

Heb je alle bovenstaande stappen uitgevoerd en beschik je inmiddels over een lichtkoepel van Zinkunie, een paar grote ramen en meerdere spiegels in je bedrijfspand? Goed bezig! Om in de zomermaanden nog meer te genieten van de buitenlucht is het tot slot een idee om af en toe deels buiten te werken als dat mogelijk is. Beschik je bijvoorbeeld over een plat dak of een buitenruimte? Ga dan aan de slag met het maken van een dakterras, een overdekte werkruimte in de tuin of een creatieve buitenruimte voor lunch en overleg.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.