Voordelen van zakelijke laadpalen: zo haal je het meeste uit je investering

27 maart 2024 14:35

Voordelen van zakelijke laadpalen: zo haal je het meeste uit je investering

Elektrisch rijden wordt het nieuwe normaal en daar moet je als ondernemer iets mee. Of beter gezegd: daar wíl je als ondernemer iets mee. De voordelen van zakelijke laadpalen maken het interessant om de stap te zetten. Een stap die duurzaam, strategisch én winstgevend is. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij en laten je zien hoe je het meeste uit je investering in zakelijke laadpalen haalt.

Duurzaam, strategisch en winstgevend

De investering in zakelijke laadpalen kan duurzaam, strategisch en winstgevend zijn. Hoe je optimaal van die voordelen profiteert, leggen we uit.

Zichtbaar bijdragen aan duurzaamheid

Klimaatverandering en energietransitie staan met koeienletters bovenaan de maatschappelijke agenda. Mensen maken steeds bewuster groene keuzes en verwachten dat ook van bedrijven.

Daarom is het belangrijk dat je als ondernemer laat zien dat je je groene steentje bijdraagt. Met zakelijke laadpalen bij je bedrijfspand begint dit al op de parkeerplaats. Door elektrisch laden bij je pand mogelijk te maken, laat je zien dat je bezig bent met duurzaamheid en bijdraagt aan het bevorderen van duurzame mobiliteit.

Strategisch inzetten op de groeiende laadbehoefte

Nu elektrisch rijden geleidelijk aan de norm wordt, groeit ook de laadbehoefte bij jouw (potentiële) klanten. Heb jij nog geen zakelijke laadpalen, maar kan de klant bij de concurrent wel terecht om te laden? Dan sta je natuurlijk al 1-0 achter.

Je wilt niet achter je concurrent aanhobbelen. Dus beweeg je met de behoeften van je klanten mee, door voldoende laadpunten bij je bedrijf beschikbaar te stellen. Je laat de klant zien dat je met ze meedenkt. En dat werkt: het bezoeken van jouw bedrijfspand wordt aantrekkelijker voor klanten wanneer zij de kans zien om het te combineren met het laden van hun auto.

Verdienen met zakelijke laadpalen

Ook niet onbelangrijk: zakelijke laadpalen leveren je een mooie inkomstenstroom op. Je kunt geld verdienen met je laadpalen door bezoekers jouw laadpalen te laten gebruiken tegen een vergoeding. Die inkomsten zorgen ervoor dat je je investering snel terugverdient, waarna je nog een hele tijd geld verdient met je zakelijke laadpalen. 

Heb jij zakelijke zonnepanelen bij je bedrijfspand? Dan kun je nog meer uit je investering in zakelijke laadpalen halen. Je maakt elektrisch laden dan niet alleen een stuk groener, maar ook voordeliger. Bovendien ontstaat hierdoor de kans dat je in aanmerking komt om HBE’s te verkopen, waardoor je businesscase nóg sterker wordt.

Slim investeren in zakelijke laadpalen

Als je op de hoogte bent van de kansen die er liggen en weloverwogen beslissingen maakt, kun je veel uit de investering in zakelijke laadpalen halen. En dat begint eigenlijk al bij de aanschaf.

Belastingvoordelen en subsidies

De overheid wil dat bedrijven zich inzetten voor een groenere toekomst. Ze stimuleren dat niet alleen door allerlei wet- en regelgeving, maar ook met interessante subsidies en belastingvoordelen voor zakelijke laadpalen.

Je kunt een beroep doen op nationale fiscale regelingen, zoals de MIA en de KIA. Daarnaast komen ook provincies en gemeenten steeds vaker met interessante subsidies. Hoe jij slim gebruikmaakt van belastingvoordelen en subsidies, hangt dus echt af van jouw locatie en specifieke situatie. Meer hierover lees je in ons e-book over subsidies voor zakelijke laadpleinen.

Anticipeer op uitbreiding in de toekomst

Omdat de toekomst van zakelijke laadpalen er rooskleurig uitziet, is de kans groot dat je je laadplein over een aantal jaar uit moet breiden. Met het oog op de kosten die dit met zich mee kan brengen, doe je er verstandig aan om alvast op die uitbreiding te anticiperen.

Bij de installatie van zakelijke laadpalen komt een groot deel van de kosten namelijk voort uit graafwerk en het zorgvuldig wegwerken van stroomkabels. Als je die infrastructuur nu alvast aanlegt, is de realisatie van extra laadpalen gemakkelijker. De boel hoeft dan niet opnieuw helemaal op de schop, waardoor je jezelf een hoop gedoe en vooral veel geld bespaart.

De businesscase voor zakelijke laadpalen bij jouw bedrijfspand

Als het gaat om zakelijke laadpalen, liggen de kansen voor het oprapen. Dat is fijn, maar kan ook overweldigend zijn. Het is best een uitdaging om te bepalen waar jouw kansen precies liggen en welke keuzes je het beste kan maken. Daarom helpt ELIX je op weg met een gratis adviesrapport op maat. Vraag het vrijblijvend aan en krijg inzicht in het totaalplaatje van zakelijke laadpalen bij jouw bedrijf.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.