Vijf tips voor beginnende ondernemers

22 januari 2024 16:29

Vijf tips voor beginnende ondernemers

Ieder kwartaal ontstaan er tienduizenden nieuwe ondernemingen. Dit zijn uiteraard niet allemaal nieuwe ondernemers, maar een deel ervan doet dit wel voor het eerst. Ben jij een van die nieuwe ondernemers? Dan ga je een spannende tijd tegemoet. Een tijd waarin er erg veel op je af gaat komen. Vind je het spannend en zie je soms door de bomen het bos niet meer? Check dan snel deze vijf tips die jouw onderneming een kickstart geven.

Weet wie je klant is

Dit is een van de belangrijkste onderdelen van het ondernemen, het kennen van je klant. Wanneer je niet weet wie of wat je doelgroep is, gaat er van je bedrijf weinig terechtkomen. Nu zal het niet zo zijn dat je hier niet over hebt nagedacht. Maar wanneer je je onderneming écht een goede start wilt geven, is het slim om hier extra in te investeren. Met een customer data platform breng je al je klantgegevens samen tot één beeld. Dit beeld gebruik je voor het maken van analyses, duidelijke doelen en goede campagnes.

Een financieel adviseur

De eerste maanden zijn ontzettend druk. Als het goed is, gaat het hard met je opdrachten. Daardoor heb je het al druk genoeg, waar ook nog alle administratie bij komt. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker om een financieel adviseur of boekhouder in de arm te nemen. Het voordeel hiervan is dat jij je niet hoeft te bekommeren om het financiële gedeelte. Natuurlijk, dit is een investering, maar wel een die jou een hoop rust gaat opleveren. Bovendien heb je de eerste jaren diverse fiscale voordelen, waar een financieel adviseur volledig van op de hoogte is.

Leg maandelijks geld apart

Waar veel beginnende ondernemers aan moeten wennen, is dat ze BTW moeten vragen en afdragen en dat de inkomstenbelasting pas een jaar later betaald moet worden. Met name de BTW wordt weleens vergeten. Je ontvangen BTW draag je iedere drie maanden af. Het is dan ook verstandig om de BTW op een aparte rekening te zetten. Dan weet je in ieder geval zeker dat je het niet ongemerkt uitgeeft.

Durf een niche te kiezen

In het begin heb je de neiging om veel klussen aan te pakken. Daar kunnen ook opdrachten tussen zitten die niet zo goed bij je passen. Je moet je afvragen of je dit wel moet willen. Hoe gaan de grote klanten jou vinden als ze niet weten wat je precies aanbiedt. Een financieel adviseur voor beginnende ondernemers wordt door deze groep sneller gevonden dan een ‘gewone’ financieel adviseur.

Stap voor stap

Parijs en Rome zijn ook niet in één dag gebouwd. Je hoeft echt niet binnen een week een pensioenrekening, grote klantenkring, website en strategie voor de komende jaren te hebben. Zet voor jezelf op papier wat het belangrijkste is en begin daarmee. De rest komt daarna vanzelf wel.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.