Veelgestelde vragen: Bedrijf registreren in Nederland

18 juli 2022 11:28

Veelgestelde vragen: Bedrijf registreren in Nederland

Is er een minimum kapitaal vereist om een ​​BV op te richten?

Begin oktober 2012 is in Nederland een nieuwe wet op BV's aangenomen, waarbij het vereiste van een minimumkapitaal van EUR 18.000 wordt afgeschaft. In de praktijk betekent dit meestal dat een aandelenkapitaal van € 120 of € 1,20 wordt gebruikt. Het opzetten van een bedrijf in Nederland is dus een stuk eenvoudiger geworden. U moet het (kleine) aandelenkapitaal na oprichting storten. Dit vergeten kan leiden tot verplichtingen.

Sommige mensen houden aandelen via een houdstermaatschappij. Wat is de reden voor een dergelijke bedrijfsstructuur?

Een dergelijke juridische structuur is voornamelijk te wijten aan fiscale redenen. Als een aandeelhouder eenmaal serieus zaken wil doen, gaat ze aandelen houden via een holding-BV. Een holding-BV is geen type bedrijf, het is een gewoon BV-bedrijf zoals elk ander, behalve dat haar activiteiten passief zijn. De holding houdt alleen de aandelen van de aandeelhouder in de werkmaatschappij en andere activa. In deze structuur vermijdt de aandeelhouder dat dividenden en winsten op de verkoopprijs van de aandelen in de werkmaatschappij onmiddellijk na uitkering worden belast. Holdingstructuren worden ook gebruikt voor particulier vermogensbeheer. Dit artikel gaat dieper in op de redenen waarom mensen een holdingstructuur gebruiken.

Wat is het verschil tussen een oprichter, een aandeelhouder, een bestuurder? 

Oprichter is geen juridische term. Het wordt gebruikt om een ​​van de aandeelhouders aan te duiden die de BV oprichten. Een aandeelhouder is een juridische term en is een persoon die aandelen in de BV bezit. De taak van een aandeelhouder is strikt intern binnen de BV. Hij/zij neemt niet deel aan de dagelijkse activiteiten van de BV. Dit is het werk van de regisseur. Een bestuurder sluit contracten af ​​met leveranciers, medewerkers, klanten, etc. In veel kleinere bedrijven zijn aandeelhouders ook bestuurder, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Hoe verdien ik eigenlijk geld aan mijn BV en hoe wordt dit belast? 

Zodra uw BV inkomsten gaat genereren (en kosten betaalt), kunt u zelf betalen. Dit kan op twee manieren: als salaris, of als dividenduitkering. Inkomen wordt 37,10% belast over alle inkomsten tot € 68.508. De rest op 49,50% (2021). Dividenden en verkoopprijs op aandelen worden belast tegen een vast tarief van 26,25% (2

021). Door dit verschil in belastingtarief moet u eerst een bepaald bedrag aan salaris uitbetalen, voordat u dividend kunt gaan uitkeren. Dit komt aan de orde in de volgende vraag. Check ook dit artikel voor meer info.

Kan ik vanuit het buitenland online een Nederlandse BV opzetten?

Ja, het is mogelijk om uw BV op te zetten vanuit het buitenland, 100% online. De documenten worden per e-mail verspreid en de identificatie vindt plaats via een videogesprek.

Hoe krijg ik een Nederlandse bankrekening voor mijn BV?

Als uw BV een directeur heeft met een geregistreerd adres in Nederland, is het verkrijgen van een Nederlandse bankrekening vrij eenvoudig en snel. Als er geen Nederlandse directeur is, wordt het heel moeilijk om een ​​Nederlandse bankrekening te krijgen. In deze gevallen raden we je aan om een ​​internationale bank te gebruiken zoals bijvoorbeeld Revolut . Een Nederlandse BV hoeft immers geen bankrekening te hebben bij een Nederlandse bank. Als dit geen optie is, moet u op zoek naar een lokale Nederlandse directeur voor uw bedrijf, die wordt aangeboden door trustmaatschappijen in Nederland.

Waar begin ik bij het opzetten van een BV-onderneming in Nederland?

De eerste stap is het verkrijgen van een zakelijk adres. Als u in Nederland woont, kunt u uw woonadres gebruiken. Zo niet, dan moet je op zoek naar een kantoorruimte waar je je BV kunt inschrijven. U moet het huurcontract hebben voordat u verder kunt. In dit artikel wordt de rest van het proces uitgelegd.

Cardon & Company is een juridisch advieskantoor in hartje Amsterdam. Wij zijn gespecialiseerd in juridische, immigratie- en fiscale dienstverlening aan buitenlandse ondernemers in Nederland.

Bedrijf registreren in Nederland

Cardon & Company is een juridisch advieskantoor in hartje Amsterdam. Wij zijn gespecialiseerd in juridische, immigratie- en fiscale dienstverlening aan buitenlandse ondernemers in Nederland.

Onze manier van werken

✓ 100 % online

✓ Engelse taal

✓ Geen apostille of notariële documenten vereist

✓ Notariskosten inbegrepen

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.