Rauwe cacao op de werkvloer: verrassende boost voor welzijn en productiviteit
11 september 2025 13:58
Bij veel bedrijven is het koffieapparaat al jarenlang het stralende middelpunt van de werkvloer. Niet alleen omdat het de plek is waar men koffie kan halen, maar vooral ook omdat men op zo’n plek met elkaar in gesprek komt en energie komt tanken. Even afleiding van het werk om vervolgens weer met een boost verder te gaan.
Hoewel koffie niet ongezond is, groeit er bij ondernemers de afgelopen jaren toch de vraag naar een gezondere en vooral duurzamere optie. Wat hierbij opvalt is dat rauwe cacao, zoals ceremoniële cacao, steeds vaker wordt genoemd. Maar: wat is rauwe cacao precies en wat kunnen de voordelen ervan zijn in zakelijke context? We zochten het voor je uit in dit artikel.
Wat is rauwe of ceremoniële cacao precies?
Grote kans dat je weleens van rauwe cacao hebt gehoord: de laatste tijd is deze vorm van cacao, ook wel ceremoniële cacao genoemd, steeds meer in trek. Ook op de werkvloer zien ondernemers vaker de voordelen ervan in. Rauwe cacao is net even anders dan de chocolade die we uit de supermarkt kennen. Traditionele chocolade wordt bijvoorbeeld gemaakt van geroosterde cacaobonen, suiker en bestanddelen van melk, terwijl rauwe cacao ontstaat door bonen op een lage temperatuur te drogen en te vermalen.
Door dit proces, dat een stuk zachter is dan bij gewone chocolade, blijven diverse voedingsstoffen zoals antioxidanten en mineralen beter behouden. Het resultaat lijkt dan ook totaal niet op normale chocolade, maar betreft een ongezoete substantie die zelfs wat bitter smaakt. Rauwe cacao wordt ook wel ceremoniële cacao genoemd, omdat de stof verbonden is aan een aantal rituelen en gebruiken in Midden- en Zuid-Amerika. De substantie wordt daar ook wel gezien als hartopener en natuurlijke substantie om je stemming te verbeteren. In zakelijke context zien we het als een warme drank met een paar krachtige voordelen.
Cacao als vervanger van of aanvulling bij koffie voor meer focus
Een van de grootste redenen om als ondernemer te kiezen voor rauwe of ceremoniële cacao op de werkvloer is namelijk de blijvende energieboost die je ervan krijgt. Traditioneel gezien biedt koffie hiervoor een handige uitkomst, maar wat veel mensen vaak niet doorhebben, is dat het drinken van meerdere koppen koffie per dag (met cafeïne) ook nadelen kan hebben. Je energielevel piekt namelijk niet alleen, maar kent ook diverse dalen. Daarnaast kun je je onrustig gaan voelen door te veel cafeïne en kun je in de avond last krijgen van slaapproblemen.
Dit zijn effecten die niet alleen de werknemer zelf raken, maar uiteindelijk ook de organisatie. Slaapproblemen en verminderde concentratie leiden op termijn tot productieverlies. Daarom kijken steeds meer ondernemers naar andere manieren om beter en duurzamer te werken, waarbij cacao dus een optie kan zijn als toevoeging of vervanger van koffie. In cacao zit namelijk geen cafeïne, maar theobromine. Dat is een stofje dat mild stimulerend werkt zonder de heftige pieken en dalen die je van cafeïne kent. Hierdoor krijg je een energiestroom die langzamer en langer werkt, terwijl het gewoon een natuurlijke stof betreft.
Antioxidanten en mineralen zorgen voor concentratie en motivatie
Daarnaast is het goed om te weten dat rauwe cacao rijk is aan antioxidanten en mineralen. Ook bevat de substantie zogeheten flavonoïden, een andere vorm van antioxidanten die mogelijk een gunstige invloed hebben op de gezondheid van je hart en bloedvaten. Ook zorgen dit soort stoffen voor een betere doorbloeding en hersenfunctie. Voor ondernemers en hun werknemers vertaalt zich dat op een bijzondere manier: minder stress, beter slapen, helderder kunnen denken en meer concentratie en motivatie op de werkvloer.
Uit diverse onderzoeken blijkt ook dat cacao of hele pure chocolade goed is tegen somberheid. Dagelijkse consumptie van 30 gram 85% pure chocolade of cacao vermindert de negatieve stemming van mensen. Dit komt onder andere door de aanwezigheid van stofjes die de aanmaak van serotonine en endorfines stimuleren, wat een positief effect heeft. Voor op de werkvloer kan dit verschillende voordelen hebben: meer positieve energie, een betere samenwerking en een fijnere werksfeer.
Praktische toepassing van ceremoniële cacao op de werkvloer
Maar: net als bij andere natuurlijke en vaak niet-traditionele toepassingen op de werkvloer is het niet heel gek dat niet iedereen meteen staat te springen om cacao te nemen. Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Je kunt rauw cacao op verschillende manieren op een niet-beladen wijze introduceren op de werkvloer en dan kan men zelf kijken of ze het willen nemen of niet. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je naast koffie en thee cacao als optie hebt, zodat in ieder geval de nieuwsgierigheid van werknemers wordt geprikkeld. Wie weet willen ze het wel een keer proberen.
Verder is het goed om je werknemers goed in te lichten over rauwe of ceremoniële cacao. Vertel ze meer over de voordelen ervan, wat de stof precies inhoudt en hoe ze het het beste kunnen toepassen. Net als met koffie wordt het bijvoorbeeld aangeraden om je per dag te houden aan 1 tot 2 kopjes cacao. Dit omdat rauwe cacao niet volledig cafeïnevrij is (wel minder cafeïne dan koffie) en omdat theobromine op een veilige manier licht stimulerend werkt. Want hoewel cacao koffie zeker niet van de welbekende troon zal stoten, is het wel een interessante nieuwe ontwikkeling waar ondernemers en hun personeel écht wat aan kunnen hebben.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.